S projektom oblikovanja novih kipcev se je britanska arhitektka iraškega rodu ukvarjala tri mesece pred smrtjo, do konca pa so ga uresničili v njenem arhitekturnem biroju. Foto: EPA
S projektom oblikovanja novih kipcev se je britanska arhitektka iraškega rodu ukvarjala tri mesece pred smrtjo, do konca pa so ga uresničili v njenem arhitekturnem biroju. Foto: EPA
Michael Buble
Podelitev nagrad brit bo 22. februarja v londonski dvorani O2. Gostitelj večera bo Michael Buble. Foto: EPA

V igri je bilo pet kipcev, a je na koncu slavila zasnova Hadidove, ki si je zamislila podobo Britanije, z bokom, potisnjenim v eno stran.

S projektom oblikovanja novih kipcev se je britanska arhitektka iraškega rodu ukvarjala tri mesece pred smrtjo, do konca pa so ga uresničili v njenem arhitekturnem biroju. Iz studia so sporočili, da je arhitektka na uvodnem sestanku s svojo ekipo zelo jasno predstavila svoj koncept, ki so ga v nadaljevanju v celoti spoštovali in izpeljali do končnega izdelka.

Direktorica Zaha Hadid Design Maha Kutay, ki je realizirala arhitektkino idejo, je dodala, da njihovo oblikovanje izraža "Zahino neomajno vero v napredek in optimizem ter odklon od norme".

Med ustvarjalci, ki so do zdaj oblikovali kipec Britanije, sta tudi umetnika Damien Hirst in Peter Blake.

Uspešna kariera
Zaha Hadid je umrla marca letos v Miamiju za posledicami srčnega infarkta. Leta 2004 je kot prva ženska prejela Pritzkerjevo nagrado, kar je na področju arhitekture ustreznica Nobelovi nagradi.

Širša javnost Hadidovo najbolj pozna po londonskem centru Aquatics, Centru Heydar Aliyev v Bakuju in muzeju MAXXI v Rimu. Na Južnem Tirolskem je načrtovala muzej, posvečen alpinistu Reinholdu Messnerju. Muzej Messner Mountain Museum Corones stoji na 2275 metrih nadmorske višine v središču italijanskega smučarskega središča Kronplatz.

Before we award the first #BRITs trophy to our Critics' Choice winner next week...

A photo posted by BRITs (@brits) on Dec 1, 2016 at 3:04am PST

Let's take a closer look at the incredible 2017 @zahahadidarchitects designed #BRIT Award!

A video posted by BRITs (@brits) on Dec 1, 2016 at 3:05am PST