Organizatorji karnevala županu Ria očitajo, da ga pri rezih v proračun dogodka vodijo konservativna prepričanja. Foto: Reuters
Organizatorji karnevala županu Ria očitajo, da ga pri rezih v proračun dogodka vodijo konservativna prepričanja. Foto: Reuters
Karneval, Rio de Janeiro, samba
Začetek karnevala v Riu v letu 2018 je predviden 9. februarja. Foto: Reuters

Marcelo Crivella, sicer evangeličanski škof, je župansko funkcijo prevzel januarja. Takrat je obljubljal, da proračuna, namenjenega karnevalu, ne bo zmanjševal. Toda zdaj je finančno podporo prepolovil in objavil, da bo prihranjeni denar namenil subvencioniranju prehrane v javnih vrtcih.

13 vodilnih šol sambe, ki vsako leto sodelujejo v karnevalskem spektaklu, opozarja, da so proračunski rezi tako veliki, da bo izpeljava dogodka skoraj nemogoča. Proračun se je vsaki izmed šol zmanjšal za kar milijon brazilskih realov oziroma za več kot 250.000 evrov.

Prekrižana kopja
Županu Crivelli očitajo, da ga pri ukrepih vodijo konservativna verska prepričanja - med drugim je izjavil, da je homoseksualnost greh, in zavrnil tudi financiranje Parade ponosa.

Crivella obtožbe zavrača. Pojasnil je, da se je za takšne ukrepe odločil zaradi recesije, skozi katero se prebija mesto - brezposelnost se je v Riu v zadnjem letu povečala za skoraj 50 odstotkov, število ljudi, ki živijo na ulicah, pa se je od leta 2013 skoraj potrojilo.

Sodelujoči pri znamenitem brazilskem karnevalu odgovarjajo, da dogodek mestu povrne vse stroške, ki jih ima ta pri izvedbi, in da predstavlja eno zadnjih svetlih točk mestne ekonomije.

Letošnji karneval je po navedbah turistične organizacije Riotur pritegnil več kot milijon obiskovalcev, ki so v enem tednu v mestu zapravili tri milijarde realov oziroma več kot 800 milijonov evrov.

Dogodek z bogato tradicijo
Karneval v Riu je med največjimi karnevali na svetu. Večdnevno rajanje vsako leto poteka februarja ali marca. Na karnevalu sodeluje več kot 200 šol sambe, ki se na nastop pripravljajo vse leto. Vsako leto sta izbrana tudi kralj in kraljica festivala, ki imata vlogo glavnih predstavnikov rajanja.

Dogodek ima tudi zelo dolgo in bogato tradicijo, saj se je bil prvi karneval izpeljan že leta 1723. Začetek festivala v letu 2018 je predviden 9. februarja.