Kuhinjska miza in obenem kuhinjska plošča. Takšna bo kuhinja prihodnosti, pravijo pri Ikei. Foto: Vimeo Ikea
Kuhinjska miza in obenem kuhinjska plošča. Takšna bo kuhinja prihodnosti, pravijo pri Ikei. Foto: Vimeo Ikea
Hladilnik prihodnosti. Foto: Vimeo Ikea

Trajnostna in kompaktna to sta dve glavni točki, na katerih so gradili kuhinjo prihodnosti pri Ikei, ki je predvidela, da bodo bivališča leta 2025 še manjša in da bo kuhinja najbolj obiskan del v bivalnih prostorih. "Prostori v hišah se bodo najverjetneje zmanjšali in tako bo treba razmisliti o celotnem domačem okolju. Kuhinja, na primer, bo novo srce našla v mizi in nič več v peči," je povedala vodja projekta Giorgia Nervi.

Pametno kuhinjsko mizo, ki na prvi pogled deluje kot navadna lesena kuhinjska miza, a to še zdaleč ni, so predstavili na začasni razstavi v Milanu.

Kuhinjska miza deluje kot integrirana kuhinjska plošča, najboljša stvar pa je ta, da na podlagi živil, ki jih imate doma in ki jih položite na mizo, priporoči, kaj lahko skuhate. Nad mizo sta kamera in projektor, ki prepoznata, katera živila ste položili na mizo. "Na podlagi barve, oblike in velikosti prepozna, za katero živilo gre," pove Ingrid Allenbach, ena izmed sodelujočih pri projektu. Nato uporabnika z navodili vodi skozi proces kuhanja, na mizi lahko tudi stehtate sestavine ...

Ideja je, da z vsestransko mizo spodbujajo kuhanje in da ljudi spodbudijo k skrbnejšemu ravnanju s hrano s tem želijo spodbuditi trajnostni način življenja.

Pametna miza še ni na prodajnem trgu, tam pa bi se lahko pojavila v naslednjih desetih letih.

Na razstavi so predstavili tudi hladilnik prihodnosti. Stvari bomo ohlajevali na posebnih pametnih policah, ki bodo hladile le, ko bodo stvari na njih, glede na položeno živilo pa bodo prilagodile tudi temperaturo.

Idejo o kuhinji prihodnosti je na pobudo švedskega pohištvenega velikana razvila skupina študentov z univerze oblikovanja Ingvar Kampard iz Lunda in tehnološke fakultete v Eindovnu v sodelovanju s tehnološkim podjetjem IDEO.