Z 200 evri globe se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti ledu ali snega z motornega ali priklopnega vozila. Foto: BoBo
Z 200 evri globe se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti ledu ali snega z motornega ali priklopnega vozila. Foto: BoBo
Policija opozarja voznike, da pred začetkom vožnje s streh vozil in ponjav odstranijo led in druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Foto: EPA
Situacije, ko led in sneg letita z vozil, so zelo nevarne na vseh cestah in za vse udeležence, predvsem pa na avtocestah, kjer lahko zaradi večjih hitrosti led, ki prileti z vozila, prebije tudi vetrobransko steklo in hudo poškoduje udeležence. Foto: Reuters

Zmrznjen sneg in led, ki padata z vozil, lahko predstavljata veliko nevarnost voznikom v prometu in povzročita hude poškodbe. Zato je pomembno, da vozniki pred vožnjo vozila očistijo. Če ste z neočiščenim vozilom udeleženi v prometu, vas lahko doleti globa za 200 evrov. Policisti so v letu 2015 ugotovili 326 kršitev neočiščenih vozil, v letu 2016 204 kršitve in v letu 2017 830 kršitev. Pri tem so všteta vsa vozila, ne samo tovornjaki.

Pri Darsu obveščeni o neočiščenih vozilih
Nataša Kovše, vodja službe za upravljanje prometa pri Darsu, nam je povedala, da je vožnja z neočiščenim vozilom, na katerem je sneg ali led, prepovedano početje. Pri Darsu so o tovrstnih vozilih obveščeni na dva načina. "En način je, da prek nadzornih kamer opazujemo neustrezno dogajanje, niso samo vozniki težkih tovornih vozili tisti, ki ne očistijo vozila, so tudi vozniki osebnih vozil. Drugi pa nastane takrat, ko se začnejo postopki, vezani na odškodninsko odgovornost. Nekateri vozniki si zapomnijo registrsko številko povzročitelja," pravi Kovšetova.

Obveznost voznikov, da očistijo vozilo, določa zakon o pravilih cestnega prometa, medtem ko nadzor izvaja policija. Ta se spoprijema s težavami, saj je premalo ustreznih nadzornih mest na avtocesti. Zato je dobrodošlo, da zdaj Dars ob rušitvi cestninskih postaj vzpostavlja nadzorne točke, ki bodo omogočile delo vsem nadzornim organom, tako Darsu kot tudi policiji, carini in inšpektorjem.

Tako so letos pri Darsu na nekdanji cestninski postaji Torovo vzpostavili cestninsko nadzorno točko, kjer bodo enostavneje izločali vozila in jih nadzorovali.

Vozniki tovornjakov lahko že na avtocesti očistijo sneg s prikolice
Nove nadzorne točke za izločanje in nadzor pa niso edina nova stvar na naših avtocestah. Sneg in zimske razmere ne predstavljajo težav samo pod kolesi, ampak tudi na strehi. Še posebej, če je tega veliko.

Površina ene prikolice meri približno toliko kot ena manjša garsonjera, 34 kvadratnih metrov. In če zapade samo 20 centimetrov snega, to pomeni, da bi moral voznik z vozila odstraniti sedem "kubikov" snega. In ravno zato je Dars na počivališču Murska Sobota postavil prvi podest, ki voznikom omogoča varno odstranjevanje snega s streh vozil, tudi tovornih.

"Po vzoru na neke druge upravljavce v Evropi smo se odločili, da bomo tudi mi vzpostavili en takšen podest za čiščenje snega z vozil. Namensko smo izbrali lokacijo Murska Sobota. Gre za zelo pomemben prometni tok, iz Madžarske, mimo Maribora do Ljubljane in naprej do Kopra in Italije. Smiselno se nam je zdelo, da bodo vozniki tovornjakov lahko že v Murski Soboti očistili svoja vozila snega," pravi Kovšetova in dodaja, da njihove izkušnje kažejo, da je na gorenjski avtocesti proti Karavankam bistveno manj zdrsov vozil.

V zadnji televizijski oddaji Avtomobilnost smo se še pred prvo pošiljko snega posvetili pereči temi in opozorili voznike tovornjakov, kombijev in tudi osebnih vozil, da v primeru snega pred vožnjo očistijo svoje prikolice. V letošnjo zimo tudi pri Darsu vstopajo z dolgo pričakovano novostjo.