Trenutno igra v kanadski televizijski nadaljevanki Sensitive Skin. Foto: EPA
Trenutno igra v kanadski televizijski nadaljevanki Sensitive Skin. Foto: EPA
Seks v mestu
Serija Seks v mestu je podrla marsikateri tabu glede spolnosti. Foto: EPA
Kim Cattrall, 56
Leta ji ne morejo do živega: Kim pri 56. Foto: EPA

Zagotovo jo je najbolj zaznamovala vloga Samanthe Jones v seriji Seks v mestu, ki so si jo ogledali številni gledalci. Posnela je več televizijskih nadaljevank in filmov, njena prva ljubezen pa ostaja gledališče.

Začetek igralske kariere so zaznamovale televizijske nadaljevanke
Rojena je v Liverpoolu v Angliji, že tri mesece po njenem rojstvu pa se je družina preselila v Vancouver v Kanado, kjer so posneli tudi veliko njenih filmov. Kim ima še starejšo in mlajšo sestro ter mlajšega brata. Pri enajstih letih je odšla zaradi bolezni babice nazaj v Anglijo, kjer se je v Londonu vpisala na Akademijo za glasbeno in dramsko umetnost, po petih letih pa se je vrnila v Vancouver in dokončala srednjo šolo. Nato je dobila štipendijo za študij na ameriški Akademiji za dramsko umetnost v New Yorku.

V zadnjem letniku akademije je dobila svojo prvo vlogo, in sicer je igrala v trilerju Rosebud (1975). Nato jo je pritegnilo gledališče v Vancouvru in pozneje v Torontu. V sedemdesetih je večinoma igrala v različnih TV-serijah, tudi v eni izmed epizod detektiva Columba, v osemdesetih pa se je bolj posvetila filmom in med drugim zaigrala tudi z Jackom Lemmonom v filmu Tribute, kot Karen Thompson pa smo jo lahko gledali v Policijski akademiji (1984). Prepoznavnost v filmskem svetu ji je prinesla tudi vloga v znanstvenofantastičnem filmu Star Trek VI: The Undiscovered Country (1991).

Za vlogo Samanthe Jones je bila večkrat nagrajena
Prelom v njeni karieri je bila vloga Samanthe v seriji Seks v mestu (1998‒2004), s katero je skupaj s soigralkami (Sarah Jessica Parker, Kristin Davis, Cynthia Nixon) postala svetovno znana. Za vlog Samanthe Jones je leta 2003 prejela zlati globus za najboljšo stransko vlogo, v njeni vitrini pa so tudi številne druge filmske nagrade. Ko so naznanili, da bodo končali snemanje, so bili številni oboževalci serije zelo razočarani.

Po seriji so v letih 2008 in 2010 posneli tudi filma. V drugem delu zaradi prenizkega plačila najprej ni želela sodelovati, nato pa si je izborila želeni znesek in sprejela vlogo. Govori se tudi o nadaljevanju oziroma tretjem delu filma. Spomnimo se je lahko tudi iz družinske komedije Princesa na ledu (2005), animirane serije Simpsonovi (2004) in trilerju Pisatelj v senci (2010).

Snema filme in TV-serije, ob tem pa ostaja zvesta gledališču, za katero pravi, da je njena prva ljubezen. Trenutno igra v kanadski televizijski nadaljevanki Sensitive Skin.

Po treh neuspelih zvezah je trenutno samska
Z izbiro življenjskih sopotnikov Cattrallova nima ravno sreče, saj je za njo že tretja propadla zveza, tako da je trenutno samska. Nazadnje je bila poročena z glasbenikom Markom Levinsonom, s katerim sta se razšla zaradi njene zasedenosti s snemanjem nadaljevanke Seks v mestu. Ko se je prvič poročila, je bila še zelo mlada, in ravno to naj bi bil tudi razlog za ločitev. Pri drugem zakonu je mož živel v Nemčiji, zato je nekaj časa živela z njim v Frankfurtu, kjer se je tekoče naučila nemško. Hkrati pa je še vedno veliko časa preživela v Ameriki, zato sta se po sedmih letih razšla.

V otroštvu se je bala vampirjev
V otroštvu se je neizmerno bala vampirjev, saj jo je bilo strah, da bo kateri prišel v sobo in jo ugriznil. Pred tem se je obvarovala tako, da je kar nekaj časa spala s šalom okrog vratu. Razlog za strah naj bi bile grozljivke o Drakuli.

V enem izmed intervjujev je povedala, da je trenutno v najlepšem obdobju svojega življenja, saj si je v zadnjih letih nabrala veliko izkušenj in samozavesti. Pravi, da hodi po poti, ki jo bogati. "Gre za raziskovanje s polno zavestjo, ki je čisto nasprotje od zmedenosti v mladih letih. Ko gledam mlade igralke, sem vesela, da nisem znova stara 25 let."

Že 17 let pa jo skoraj povsod spremlja tudi njena muca Kobi. V telovadnice ne zahaja, niti je ne zanima tek, gre pa zelo rada na daljše sprehode. V življenju je razbila kar nekaj tabujev, predvsem glede spolnosti.

Z nekdanjim možem Markom sta napisala tudi knjigo Satisfaction: The Art of Female Orgasm. Ravno tako zelo odprto govori tudi o menopavzi, ki jo vidi kot začetek novega obdobja. Sicer je zelo zadovoljna z življenjem, osamljenost jo občasno prevzame le na službenih potovanjih. Sicer pa zelo uživa pri delu, ki je celo njen antidepresiv.

Pred kratkim je kupila hišo na otoku Vancouver v Britanski Kolumbiji, kjer je tudi odraščala. Občasno se počuti kot nomad, saj je doma tako v Londonu kot v New Yorku, kamor pogosto leti. V Londonu je namreč obnovila hišo, kjer so s starši živeli pred selitvijo v Kanado.