Ogrlica Swarovski ITS2014, ki jo je oblikoval dvojec olgafaces rok, je natisnjena s 3D-tiskalnikom. Foto: MMC RTV SLO
Ogrlica Swarovski ITS2014, ki jo je oblikoval dvojec olgafaces rok, je natisnjena s 3D-tiskalnikom. Foto: MMC RTV SLO
Panton rdeča
Panton je za leto 2015 razkril barvni odtenek tekstila: 2015 PANTONE 18-1438 Marsala. Foto: Uradna spletna stran Panton
Ploščice Ivanka
Črna barva bo poudarila strukturo materialov. Na fotografiji ploščica Ivanka. Foto: Uradna spletna stran Ivanka
3D-tiskalnik
3D-tisk bo v letu 2015 podiral nove meje, saj se ga uporablja praktično povsod; od tiskanja človeških organov, orožja in predmetov ali celo hrane (na fotografiji tiskanje zvočnika). Foto: Arhiv Aklih
Pop-up dom
Ustvarjalci Rompoma, ki razstavljajo tudi v sklopu Pop-up doma (na fotografiji), so po mnenju arhitektke Mike Cimolini kolektiv, ki veliko obeta. Foto: Facebook profil Pop-up dom
Art deco
Umetniški slog Art Nouveau (1890 in 1914) je uvajal nove motive, nove uporabe materialov in nov odnos do upodobljenih tem. Prevladujeta fantazija in simbolika, umetnik je svoboden in neodvisen. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"3D-tisk, CNC in 3D-rezkanje so tehnologije, ki bodo najbolj pripomogle k razvoju novih izdelkov in form, ki bodo temeljile na spajanju ekonomije, tehnologije, geometrije in uporabniške izkušnje."

Industrijske oblikovalce, arhitekte in mlade ustvarjalce smo vprašali, kateri slog, barva, material in tehnologija bodo zaznamovali oblikovanje v novem letu. Smernice bomo predstavili v seriji prispevkov, ki jih bomo objavili do konca leta.



1. olgafacesrok, oblikovalski dvojec nakita

Oblikovalka nakita Olga Košica in grafični oblikovalec Rok Marinšek, ki sta s svojo letošnjo kolekcijo Lucid Dream, natisnjeno s 3D-tiskalnikom požela val navdušenja v tujini, menita, da bo ta tehnologija v letu 2015 še kako prisotna. Čeprav je dvojica v preteklosti posegala po beli, črni in modri barvi, sta s kolekcijo ogrlic swarovski/ITS2014 zadela žebljico na glavico z izborom rdeče barve. "Pravkar razkrita barva Pantona za leto 2015 PANTONE 18-1438 Marsala je naravno robustna in zemeljsko rdeča." Pri izboru materialov se v novem letu nagibata "h kombinaciji različnih materialov, od umetnih do naravnih v enem izdelku."
Mlad slovenski up: Peter Movrin, "ki po uspehu doma nadaljuje svojo oblikovalsko pot v Londonu."

2. Mika Cimolini, arhitektka
"Art deco je stil, ki je nekaj nostalgičnega, iz prejšnjega stoletja," razmišlja arhitektka Mika Cimolini. "Material je bistvo vsake forme, kerrock pa je material prihodnosti, ki ima še neraziskane potenciale. Na otip je kot kamen, obdeluje pa se kot les, zato ima še neraziskane zmogljivosti." Soustanoviteljice arhitekturnega biroja Elastik, ki je razpeta med Amsterdamom in Ljubljano, meni, da bosta strukturni poudarek forme, "najlepše izpostavili nebarvi - bela in črna". Kaj pa meni glede nove tehnologije? "3D-tisk, CNC in 3D-rezkanje so tehnologije, ki bodo najbolj pripomogle k razvoju novih izdelkov in form, ki bodo temeljile na spajanju ekonomije, tehnologije, geometrije in uporabniške izkušnje."

Mlad slovenski up: Multipraktik in Rompom, "so kolektivi, ki so sposobni prečiti meje svojih disciplin in ustvarjati zgodbe znotraj interdiscplinarnih kolektivov."

3. Nuša Jelenec, oblikovalka ter soustvarjalka Rompoma in Pop-up doma
'Nova industrijska revolucija' so po mnenju te mlade oblikovalke besede, ki jih bomo najpogosteje izgovorili, ko bomo pomislili na slog. Kaj to pomeni? "Omejene serije izdelkov in samoprodukcija, ki jih omogočajo nove tehnologije, odprtokodni principi, DIY (naredi si sam), kultura deljenja in sodelovanja (coworking), delovanje lokalno, poudarek bolj na procesu kot na končnem izdelku, kjer se postavlja pod vprašaj trenutna kultura potrošništva." Pri izbiri materiala bodo tako v ospredju naravni in tradicionalni materiali, "ki se jih bo uporabljalo na nov način". To bo omogočila uporaba nove tehnologije in novih proizvodnih procesov, "kjer oblikovalec sam ustvari proizvodni proces, ki je integralni del izdelka oziroma narekuje, kakšen bo končni izdelek, na drugi strani pa se vračamo nazaj k osnovnim, preprostim principom (ročno oblikovanje lesa, vlivanje kovine ...)."

Mlad slovenski up: Kreativne skupnosti.

4. Andrej Mercina, arhitekt
Že letos so bili izredno priljubljeni geometrijski liki in njihova kombinacija z različnimi barvami. "T. i. patchwork čaka na 'nov' močen slog, ki bo izkoristil še preostale potenciale na pogled sproščenega nizanja med seboj nepovezanih elementov s poudarkom na polpretekli zgodovini." Pri uporabi materiala je jasen: "Les, les, les, saj se verjetno še ne bomo tako kmalu naveličali izkoriščanja vseh njegovih potencialov. To je material, ki ima tudi v Sloveniji trdno osnovo, pa nekoliko manj trdno nadgradnjo, ki se bo, upajmo, izboljševala. Še nekaj let bomo zaposleni s 3D-tiskanjem, ob katerem bomo zelo uživali. Glede barv se bo nadaljevalo navduševanje nad njihovim kombiniranjem," še pojasni in doda, da ob misli na barvni spekter v letu 2015 pomisli na "lovskozeleno s pridihom roza". Hm ....

Mlad slovenski up: "Presenečenje, pričakujmo res sveže obraze, pa vedno mlajše, kar smo doživljali že letos, naj se le nadaljuje!"

5. Barbara Prinčič, industrijska oblikovalka
"Les, kamen, bombaž, volna, bambus in juta so materiali, ki bodo na nekaterih področjih prevladali, ne pa povsod. Skladno z ekoslogom in naravnimi materiali se razvija tudi paleta barv, vse od rumene, oranžne, bež, zelene, do temno rdeče," pravi industrijska oblikovalka, katere stol 5 x 5 (narejen iz ksilita) je prejel srebrno nagrado v kategoriji dekorativnih predmetov za dom na letošnjem mednarodnem tekmovanju A'Design. "V uporabi bodo še vedno standardne obstoječe tehnologije, v porastu pa bo 3D-tehnologija." Z eno besedo slog v novem letu opiše kot ekošik, "vedno več je proizvodov, ki so načrtovani v skladu z ekološkimi smernicami, zato se spreminja tipologija izdelkov, ki ustvarja popolnoma nov slog."

Mlad slovenski up: "Vsak posameznik, ki uspešno končuje šolanje in se podaja na trg dela."