Ji bo uspelo v Južni Koreji osvojiti kakšno olimpijsko medaljo? Foto: Reuters
Ji bo uspelo v Južni Koreji osvojiti kakšno olimpijsko medaljo? Foto: Reuters
Lindsey Von
V soboto je na superveslalomu staknila novo poškodbo. Foto: Reuters
Lindsey Vonn
Lindsey Vonn s svojimi izjavami, objavami in fotografijami dviga veliko prahu. Foto: EPA

33-letna Vonnova, ki je nesporno najbolj prepoznavna alpska smučarka na svetu, se je 7. decembra v pogovoru na televiziji CNN prvič dotaknila tudi politike, ko je odločno zatrdila, da ne bo sprejela povabila v Belo hišo in da bo na februarskih igrah v Pjongčangu v Južni Koreji zastopala državo, ne pa tudi predsednika. Po teh besedah se je nanjo na družbenih omrežjih vsul plaz komentarjev, tako pozitivnih kot negativnih.

"Ne zastopam demokratov ali republikancev"
Vonnova, ki v letošnji sezoni še ni zablestela, z olimpijskih iger pa ima do zdaj "le" eno zlato medaljo, se je na vse objave znova odzvala. Na Instagramu je objavila svojo fotografijo v elegantni beli obleki, pod njo pa dolg zapis, v katerem piše: "Odpravljam se na tekme v Francijo in rada bi z vami delila vtise preteklih dni. Prejela sem izredno veliko komentarjev na nedavni intervju, tako pozitivnih kot odklonilnih. S tistimi besedami sem želela poudariti, da športniki, ki se udeležijo olimpijskih iger, predstavljajo državo kot celoto, ne pa določene vlade, politične osebnosti ali stranke. Nihče izmed nas ne gara brez predaha leto za letom, da bi na olimpijskih igrah nastopil v imenu demokratov ali republikancev."

"ZDA morajo biti simbol upanja, sočutja in enotnosti"
Zmagovalka 77 tekem za svetovni pokal in tudi ambasadorka iger v Pjongčangu, ki bodo potekale med 9. in 25. februarjem 2018, je dodala, da so olimpijske igre nepolitični dogodek in hkrati priložnost, da vsi pustijo ob strani razlike in nastopijo kot moštvo. "A to ne pomeni, da športniki nimamo svojega mnenja o politiki. Kot Američanka sem izjemno ponosna, da je bil naš veliki narod osnovan na načelih in idejah, da lahko državljani javno izrazimo svoje mnenje. To je privilegij, ki ga nekateri drugje po svetu nimajo. Ponosna sem, da sem Američanka, in želim si, da bi bila naša država še naprej simbol upanja, sočutja, vključevanja in svetovne enotnosti. Moja potovanja po svetu pa so mi odprla oči in pokazala, da ljudje ZDA ne vidijo več na tak način."

Narediti boljši svet
Nekdanje dekle golfista Tigerja Woodsa je nadaljevalo: "V Evropi ne morete prebrati časopisa ali videti televizijske oddaje, v kateri ljudje ne bi dvomili o smeri, v katero hodijo ZDA. V naših odnosih s svetom morata prevladovati razumevanje in želja k enotnosti. Komentarji, ki sem jih sama dobila, pa so mi odprli tudi oči glede tega, kako razdeljeni smo trenutno. Boleče je brati zapise, kako mi ljudje želijo, da bi si zlomila vrat ali da me Bog kaznuje, ker sem proti Trumpu."

"Moramo najti način, da pustimo ob strani razlike med nami in da najdemo skupne temelje. Ali je narobe, če upam na boljši svet? Vse to je mnogo večje od smučanja in olimpijskih iger. Naslednja dva meseca se bom posvetila temu, kar lahko sama storim za to, in trenutno je to možnost, da lahko tekmujem za svojo državo. Pri tem si želim, da bomo Američani še vedno bili 'svetleče mesto na hribu'," je za konec parafrazirala stavek iz Jezusove pridige, ki je priljubljen v ameriški politiki.

As I head to France for the next races, I would like to share with you my reflections from the past few days. I've received a tremendous amount of feedback, both positive and negative, about my recent CNN interview. The point that I was trying to articulate is that all Olympic athletes represent their nation as a whole, and are not representatives of their government or any specific political figure or party. None of us work tirelessly for years on end to compete in the Olympics on behalf of Democrats or Republicans. The Olympics are a non-political event, a chance for everyone to put aside their differences and be on the same "team.". That does not mean that Olympic athletes don't have political opinions. As an American, I am extremely proud that our great nation was founded on principals and ideals where citizens can express our opinions openly. It is a privilege that some others around the world don't have. I am proud to be an American, and I want our country to continue to be a symbol of hope, compassion, inclusion and world unity. My travels around the world have recently made clear that this is no longer how people view the United States. You cannot pick up a newspaper or turn on the TV in Europe without noticing how people are questioning our direction. It seems to me that we must lead with understanding and strive for unity in our relationships throughout the world. As for myself, my recent comments opened up my eyes as to how divided we are right now. It is hurtful to read comments where people are hoping I break my neck or that God is punishing me for being "anti-Trump." We need to find a way to put aside our differences and find common ground in communicating. Is it wrong to hope for a better world? All of this is much bigger than skiing and the Olympics. I am going to take the next two months to focus on what I can do and right now that is competing for my country. In doing that, I will be hoping that we Americans can still be that "shining city on a hill."

A post shared by L I N D S E Y • V O N N (@lindseyvonn) on Dec 12, 2017 at 4:57am PST