Njeno umetniško ime je sestavljeno iz začetnic njenega srednjega imena in priimka. Beseda MØ v danščini pomeni devica. Foto: Reuters
Njeno umetniško ime je sestavljeno iz začetnic njenega srednjega imena in priimka. Beseda MØ v danščini pomeni devica. Foto: Reuters
30-letnica je postala redna gostja poletnih festivalov. Foto: Reuters
Največji uspeh je do zdaj doživela s skladbo Lean On, ki je plod sodelovanja s skupino Major Lazer in DJ Snakom. Foto: Reuters
Svoj prvenec je izdala leta 2014. Zdaj pa je po štirih letih predstavila naslednika. Foto: Reuters

"Toliko ljudi ima mnenja in te poskušajo voditi. Vsi imajo najboljši namen, toda težko se je prebijati čez ves ta hrup," je povedala lani, ko se je počasi začel polegati prah, ki se je dvignil ob izidu skladbe Lean On. Njena pot se je začela v mestu Ubberud, blizu Odense. Odrasla je na otoku Funen očetu, ki je bil psiholog, in mami, ki je bila učiteljica.

Za glasbo se je začela zanimati, ko je slišala skladbe Spice Girls. Nato pa jo je v najstniških letih privabila udarnost panka in antifašističnih gibanj, tako da je vzela za svoje skupine, kot so Black Flag, Nirvana, Smashing Pumpkins, Yeah Yeah Yeah in še posebej Sonic Youth.

Glasbenica, katero pravo ime je Karen Marie Aagaard Ørsted Andersen, je do zdaj nizala uspešnice na račun elektropop melodij, ki so jih radijske postaje vzele za svoje. Na svojem drugem albumu pa se je "pognala" v lov za večno mladostjo, kar je napovedala že z naslovom Forever Neverland.

Če je bil njen prvenec No Mythologies to Follow posvečen adolescenci, na novem išče večno mladost in črpa navdih iz kompleksa Petra Pana. Pri recenziji na spletni strani Pitchfork so se ob tem vprašali, kaj sploh preostane 30-letnici, ki si je ustvarila kariero s prepevanjem o tem, kako je, če si mlad, in si celo na Instagramu ustvarila ime "momomoyouth".

Štiri leta pozneje – kot da bi preživela srednjo šolo ali faks – je tu izdelek, s katerim se želi boriti proti staranju. Kot sta že nakazali njeni stanovski kolegici Lorde in Halesy, se smernice pri pisanju besedil znotraj žanra elektropop nagibajo k bolj poetičnim frazam. Kar MØ bolj ali manj uspeva na novem albumu.

To ji še najbolj uspe, ko v svojih besedilih slika preproste in konkretne podobe. Ko poje o tem, kako prestavlja postaje na radijskem sprejemniku, kako kliče mamo, ko se vozi po Hollywoodu, kako išče prostor, kjer bo prespala, ali posteljo, ki si jo bo lahko delila, ali izgovor, da se bo zadela. Spet drugje pa se preveč trudi, da bi svoje misli zavila v metafore.

MØ je sicer med obema albumoma privabila pozornost s sodelovanji s skupino Major Lazer in pevcem Justinom Bieberjem v skladbi Cold Water ter prav tako z Major Lazer in producentom DJ Snake v skladbi Lean On. Omenimo, da sta to tudi dve največkrat pretočeni popskladbi v zadnjem času. Danska pevka je tudi na novi album prenesla to "zmagovalno kombinacijo" elektronske plesne glasbe in združila moči z didžejema Diplom in Flumejem.

Hkrati pa tudi tvega, ko se pri skladbi If It's Over spogleduje z rapom in eksperimentira s kantrijem pri skladbi Blur. MØ spoznamo skozi prizmo. In v različnih barvah, bolje rečeno razpoloženju. In čeprav v besedilih namiguje, da išče večno mladost, je njen drugi album prej kot to korak bližje zrelosti in odraslosti.