Predmeti, povezani s pogubljeno ladjo, gredo običajno za med. Foto: EPA
Predmeti, povezani s pogubljeno ladjo, gredo običajno za med. Foto: EPA
Jedilnik bo šel pod kladivce 30. septembra. Foto: AP

Jedilnik je shranil eden izmed potnikov, ki se je rešil na rešilni čoln številka 1, tisti zloglasni čoln s kapaciteto 40 potnikov, a so jih nanj vkrcali zgolj 12. Dražbena hiša Lion Heart Autographs ocenjuje, da bo za jedilnik iztržila od 50.000 do 70.000 dolarjev, ob njem pa bosta šla 30. septembra pod kladivce še dva poprej neznana kosa z rešilnega čolna št. 1.

Abraham Lincoln Salomon je bil eden izmed peščice potnikov s prvega razreda - večinoma moških -, ki so se vkrcali na čoln, ki si je v medijih prislužil vzdevek "milijonarski čoln" zaradi govoric, da naj bi eden izmed potnikov podkupil sedem članov posadke, da so lahko po hitrem postopku odveslali od potapljajoče se ladje, namesto da bi rešili še druge potnike.

Od lososa z majonezo do volovjega jezika
Na jedilniku, na katerem najdemo jedi, kot so jagnječji kotleti, volovji jezik, pita iz teletine in šunke ter številne hladne ribje jedi, je tudi podpis še enega potnika iz prvega razreda, Isaaca Geralda Frauenthala, ki se je rešil na drugem rešilnem čolnu. Salomon in Frauenthal naj bi na tisti usodni aprilski dan kosila skupaj.

Salomon je na rešilni čoln vzel še natisnjeno vstopnico iz razkošnih Titanikovih parnih kopeli, na kateri je vpisana teža obiskovalca, ki so ga posadili v posebej oblikovan oblazinjen ležalnik. Na vstopnici so zapisana imena treh potnikov v rešilnem čolnu št. 1. Gre za eno izmed štirih ohranjenih takih vstopnic, zanjo pa naj bi iztržili med 7.500 in 10.000 dolarjev.

Še tretji predmet, ki gre na dražbo, pa je pismo, ki ga je Salomonu šest mesecev po katastrofi pisala Mabel Francatelli, ki se je na omenjeni čoln vkrcala s svojo delodajalko, aristokratsko modno oblikovalko Lucy Duff-Gordon, in njenim škotskim možem, lordom Cosmom Duffom Gordonom, prav tistim, za katerega se je govorilo, da je podkupil člane posadke.

Na sojenju oprana krivde
Zakonca Duff-Gordon, edina potnika, ki sta pričala na sojenju o katastrofi, je britanska komisija za ladijske nesreče oprostila vseh obtožb, saj je razsodila, da zakonca nista preprečevala posadki, da bi ta skušala rešiti druge potnike, da pa bi bi bilo morda rešenih nekaj več ljudi, če bi čoln odveslal nazaj. Pismo, v katerem se Duff-Gordonova pritožuje nad "sramotnim" ravnanjem, ki sta ga bila z možem deležna v medijih in javnosti ob prihodu v Anglijo, so letos na dražbi v Bostonu prodali za skoraj 12.000 dolarjev.

"Upamo, da ste si zdaj že opomogli od grozovite izkušnje," je pisala Francatellijeva v pismu Salomonu, ki ga povzema AP. "Bojim se, da so naši živci še vedno v slabem stanju, saj smo imeli tolikšne težave."