Evropo je z ganljivo balado Amar Pelos Dois osvojil Salvador Sobral. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Evropo je z ganljivo balado Amar Pelos Dois osvojil Salvador Sobral. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Gostiteljska naloga je Portugalski pripadla po letošnji zmagi portugalskega pevca Salvadorja Sobrala s skladbo Amar Pelos Dois. Kot tradicionalno bo prireditev tridelna: polfinalni tekmovanji bosta 8. in 10. maja, finalni izbor pa 12. maja.

Za vlogo gostitelja so se potegovala še štiri portugalska mesta Braga, Gondomar, Guimaraes in Santa Maria da Feira, piše na uradni spletni strani tekmovanja.

Kot je dejal predstavnik Evropske radiodifuzne zveze (EBU) Jon Ola Sand, se je Lizbona izkazala kot vzoren primer, zato se že veseli sodelovanja in skupnih priprav "na najvznemirljivejše tekmovanje do zdaj", so njegove besede povzeli organizatorji.

Na finalu letošnjega, 62. tekmovanja za pesem Evrovizije, ki si ga vsako leto ogleda več kot 200 milijonov gledalcev po vsem svetu, je, kot omenjeno, slavil Sobral. Zmagovalno pesem si oglejte v priloženem videoposnetku.

Slovenski predstavnik Omar Naber je na predizboru nastopil znova po 12 letih, ko je prav tako v Kijevu zastopal Slovenijo s pesmijo Stop. Tudi drugič se mu s skladbo On My Way ni uspelo uvrstiti v finale. Na letošnjem tekmovanju v Kijevu so slavili raznolikost, skupaj pa je nastopilo 42 držav.