Malce čudno bi bilo, da bi lahko potniki, ki z rokami komaj dosežejo krila letela, lahko premaknili tako gmoto. Foto: Youtube
Malce čudno bi bilo, da bi lahko potniki, ki z rokami komaj dosežejo krila letela, lahko premaknili tako gmoto. Foto: Youtube

Nenavaden dogodek v mrzli Sibiriji že preiskuje rusko tožilstvo, ki se je z njim seznanilo, ko je eden od potnikov na YouTubu objavil posnetek skupine potnikov, ki po zasneženi pisti potiska letalo tupoljev tu-134.

Na posnetku je videti v plašče ovite potnike, kako z rokami na krilih potiskajo letalo, ki jim ga na koncu uspe premakniti za nekaj metrov, kar je bilo tudi ključno za uspešen vzlet in polet proti Krasnojarsku.

Na krovu je bilo 74 potnikov, ki so pomagali sedemčlanski posadki pri premiku letala. "Potniki so se izkrcali, da bi bilo letalo lažje, in se prostovoljno ponudili, da ga premaknejo," so sporočili iz letalske družbe UTair. V torek, ko je prišlo do nesrečnega pripetljaja, je bilo v kraju, ki leži okoli 163 kilometrov severno od arktičnega kroga, 52 stopinj Celzija pod ničlo.

"Sibirci so tako žilavi, da je zanje potiskanje zaledenelega letala mala malica," je zapisal dnevnik Komsomolska Pravda, medtem ko so pohvale na račun potnikov deževale tudi na spletnih družbenih omrežjih.

Vseeno se novica sliši precej neverjetna in mnogi dvomijo, da bi 70-tonsko letalo lahko premaknili samo potniki brez pomoči vlečnega vozila. Direktor letališča je prepričan, da so potniki izkoristili težave z letalom za šalo in se pretvarjali, da potiskajo letalo. Njegove besede je podkrepil tudi posnetek, kje se na koncu vidi, da letalo potiska vlečno vozilo.