Nissan kick bo od avgusta letos na prodaj v Braziliji, pozneje pa še v drugih državah Latinske Amerike. Prodajali ga bodo na 80 svetovnih trgih. Foto: Nissan
Nissan kick bo od avgusta letos na prodaj v Braziliji, pozneje pa še v drugih državah Latinske Amerike. Prodajali ga bodo na 80 svetovnih trgih. Foto: Nissan

Nissan želi vodilno svetovno vlogo pri prodaji križancev še utrditi. Predstavil je nov globalni model, malega križanca kicksa, ki bo na prodaj na 80 trgih po vsem svetu.
Serijska različica kicksa se navezuje na konceptni model kicks concept, ki so ga pri Nissanu razkrili leta 2014 na avtomobilskem salonu v Sao Paulu. Za zdaj ni znano, ali bo novi mali križanec na prodaj tudi v Evropi, kjer Nissan že trži model juke.
Nissan bo kicksa proizvajal v svoji tovarni v mestu Aguascalientes, v Mehiki, še letos pa tudi v novi tovarni Resende v Rio de Janeiru. Premiera v Braziliji ni naključna, saj bo Nissan uradni sponzor poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru.
Tudi s štirimi kamerami
Kicks se oblikovno navezuje na druge Nissanove križance. Najznačilnejši oblikovni elementi so zračna reža v obliki črke V, žarometi v obliki bumeranga, "plavajoča" oblika strehe. Japonci poudarjajo, da so posebno pozornost med snovanjem novega modela posvetili aerodinamiki, ki vpliva tako na vozne karakteristike kot nižjo porabo goriva.
Potovalna kabina je drugačna, kot je pri aktualnih modelih. Na sredini armaturne plošče je 7-palčni barvni zaslon na dotik, na katerem se prikazuje slika celotne okolice vozila, ki jo omogoča sistem AVM (Around View Monitor), sestavljen iz štirih kamer, nameščenih v motorno masko, vzvratni ogledali in prtljažna vrata. Pri Nissanu omenjajo tudi široke možnosti povezovanja s pametnimi telefoni. Športno noto so zagotovili z volanom z ravnim spodnjim delom.