Glasbeni analitiki upe za večjo prodajo albumov polagajo na nov izdelek Taylor Swift. Foto: Reuters
Glasbeni analitiki upe za večjo prodajo albumov polagajo na nov izdelek Taylor Swift. Foto: Reuters
Coldplay
Letos so največ izvodov svojega novega albuma prodali člani skupine Coldplay. Foto: Reuters

nalitiki upajo, da se bo statistika izboljšala s prihajajočim albumom 1989.

Ali lahko Taylor Swift z albumom 1989 reši potapljajočo glasbeno industrijo, so se spraševali pri reviji Rolling Stone. Album 1989 bo prišel na prodajne police naslednji teden, toda v nasprotju s prejšnjimi je pevka potegnila črto pod kantri in se preusmerila v pop. Namreč prav poslušalci kantrija veljajo v Združenih državah Amerike za najzvestejše kupce albumov v fizični obliki.

Podatki za letošnje leto so slabi za industrijo založništva. Niti en album letos ni dosegel magične številke za prodajo - milijon izvodov. Največ izvodov so prodali Coldplay z albumom Ghost Stories (732 tisoč izvodov) in Eric Church z albumom The Outsiders (730 tisoč izvodov).

Številke bi bile še bolj črne, če se ne bi zgodil uspeh kompilacije Frozen, ki združuje "do družin prijazne" melodije z istoimenskega animiranega filma. Toda številka ne preseže meje štirih milijonov prodanih izvodov.

Uspeh Adele, ki je z albumom 21 in s prodajo v višini 11 milijonov prodanih izvodov, podirala leta 2011 rekorde, so tako letos iluzija. Med najbolj prodajanimi izvajalci oz. albumi so se tako letos za zdaj znašli Sam Smith z albumom In The Lonely Hour (655 tisoč izvodov), Brantley Gilbert z albumom Just as I Am (591 tisoč izvodov), Pharrell Williams z albumom GIRL (533 tisoč izvodov) in Ed Sheeran z albumom X (530 tisoč izvodov).