Nemirna pot olimpijskega ognja. Foto: Reuters
Nemirna pot olimpijskega ognja. Foto: Reuters
Olimpijska bakla
Predstavniki organizacijskega odbora olimpijskih iger so obžalovali, da so se Jumi prribližali z baklo. Foto: Reuters

Nad olimpijski igrami vsi niso najbolj navdušeni, med njih zagotovo sodi tudi 27-letni Brazilec Marcelino Mateus Silva Proença, ki je skušal pogasiti olimpijsko baklo. Brazilec, ki je s pločnika proti bakli zlil vedro z vodo, je po incidentu pobegnil, a so ga že aretirali, je sporočil šef lokalne policije Amylcar Eduardo Romero. Romero je dodal, da jim je Proença pojasnil, da se je bakle lotil zaradi stave.

Že pred tednom je na svojem Facebook profilu objavil fotografijo, na kateri drži vedro vode s pripisom: "Čakam na baklo." Le dan pred incidentom pa je objavil fotografijo stripovskega junaka He-mana z baklo in pripisal: "Imam baklo, nimam pa izobrazbe, zdravja, varnosti in dostojnega življenja."

V ozadju političen motiv?
Čeprav naj bi bila v ozadju incidenta stava, policisti še vedno niso izključili političnega motiva. Brazilca so obtožili poskusa povzročitve materialne škode in ga potem, ko je plačal 295 dolarjev varščine, izpustili na prostost. Če bo obsojen, mu grozi od šest mesecev do treh let zapora, poroča CNN.

To je sicer že drugi incident, ki spremlja pot olimpijskega ognja. Pretekli teden so morali v živalskem vrtu v amazonski metropoli Manausu namreč ustreliti 17-letno samičko jaguarja Jumo. Organizatorji so želeli, da bi na slovesnosti ob predaji olimpijskega ognja sodelovala tudi največja južnoameriška divja zver, a se je zapletlo. Oskrbniki so izgubili nadzor nad samičko, zato so vanjo izstrelili štiri uspavalne puščice, ker pa se divja mačka ni umirila, so jo usmrtili.