Opel ampera-e je kompaktne oblike. Ploska baterija, vgrajena pod dno vozila, je omogočila, da je v kabini prostor za pet potnikov, prav tako je volumen prtljažnika primerljiv z vozili s klasičnimi motorji. Foto: Opel
Opel ampera-e je kompaktne oblike. Ploska baterija, vgrajena pod dno vozila, je omogočila, da je v kabini prostor za pet potnikov, prav tako je volumen prtljažnika primerljiv z vozili s klasičnimi motorji. Foto: Opel

Mary Barra, predsednica in izvršna direktorica družbe General Motors, je na simpoziju CAR v Bochumu napovedala, da bo Opel kmalu predstavil novo, cenovno dostopno električno vozilo z večjim dosegom, ko je to primer pri današnjih električnih vozilih.
Mary Barra je izdala, da se bo električni avtomobil imenoval ampera-e, v njem bo prostora za pet potnikov, prtljažnik bo primerljiv s klasičnimi kompaktnimi vozili, v prodajne salone pa prihaja leta 2017. Vozilo je sorodno pred kratkim predstavljenemu električnemu vozilu chevrolet bolt.
Več kot 300 kilometrov z enim polnjenjem
"Ampera-e bo pomenila velik preboj pri prodaji električnih vozil, saj bo prvo električno vozilo, ki bo ob pristopni ceni omogočalo daljši doseg z enim polnjenjem baterije," je na industrijskem simpoziju povedala Američanka.
Dodala je, da bo imela ampera-e večji doseg z enim polnjenjem od večine danes znanih električnih vozil, ki so na prodaj v Evropi. Električni chevrolet bolt sicer obljublja okoli 320 kilometrov dosega s polno baterijo.
Izvršni direktor skupine Opel Karl-Thomas Neumann je prepričan, da bo ampera-e pomenila mejnik za električno mobilnost, čeprav ni povedal, koliko je sprejemljiva cena za električno vozilo. Inženirji so izjemno plosko baterijo, ki električnemu motorju zagotavlja energijo, namestili pod dno vozila, zato je potovalna kabina prostorna.
Bolt iz proizvodnje konec leta
Ampera-e bo na voljo tudi z nadgrajenim pomočnikom za osebne povezave in servisne storitve Opel OnStar. Tehnologije s področja povezljivosti in sistemi za razvedrilo in informacije bodo poskrbeli za povezavo pametnih telefonov in drugih elektronskih naprav z vozilom.
Sorodni Chevrolet bo svoj električni model bolt v GM-ovi tovarni v Orionu blizu Detroita začel proizvajati konec leta, v ZDA pa bo stal okoli 26 tisoč evrov. Pri GM-u niso povedali, ali bodo Oplovo različico izdelovali v Evropi.
Opel sicer med letoma 2016 in 2020 načrtuje kar 29 novih modelov.