36-letni zvezdnik veltrske kategorije je nazadnje boksal maja letos v
36-letni zvezdnik veltrske kategorije je nazadnje boksal maja letos v "dvoboju stoletja", v katerem je izgubil proti Američanu Floydu Mayweatherju. Foto: EPA

"Da, kandidiral bom za senat na prihodnjih volitvah. Moram pa se še odločiti, pri kateri stranki," je pojasnil 37-letni športnik.

Manny je bil zadnjih osem let član kongresa, zdaj pa si želi resnejšo vlogo v političnem svetu svoje domovine, tako da se bo maja 2016 potegoval za mesto v filipinskem senatu. V njem je prostora za 24 senatorjev.

Filipinec, ki še okreva po operaciji rame, pa naj bi se na začetku prihodnjega leta vrnil v ring, kot glavna kandidata za tekmeca se omenjata britanski zvezdnik Amir Khan in Argentinec Lucas Matthysse.

Tako bo imel dovolj časa za priprave tudi na majske volitve, za naslednji korak v politični karieri, ki jo je začel februarja 2007. Kmalu za tem, ko je v ringu drugič premagal mehiško legendo Erika Moralesa, je Pacquiao na političnem področju doživel poraz, ko je izgubil na lokalnih volitvah v enem izmed okrožij province Timog Kotabato.

Dve leti pozneje je ne le premagal Miguela Cotta v dvoboju za svetovnega prvaka po verziji WBO, ampak je potrdil, da bo kandidiral za drugo stranko na drugem območju Filipinov. Izvolili so ga v kongres province Sarangani, kjer je ostal zadnja dva mandata. Politično uspešna je bila tudi njegova žena Jinkee, ki so jo izvolili za viceguvernerko Saranganija.