Ko tradicija sreča prihodnost. Foto: EPA
Ko tradicija sreča prihodnost. Foto: EPA
Stavba CCTV (China Central Television) že od dokončanja maja 2012 buri duhove. Po načrtih Rema Koolhaasa so jo gradili več kot desetletje. Foto: EPA

Ši, vodja kitajske komunistične partije, je v kar dveurnem govoru na nekem književniškem srečanju v Pekingu, na katerem so se zbrali ugledni kitajski kulturniki, okaral projekte, kakršen je povsem nov nebotičnik CCTV v Pekingu s pečatom uglednega Nizozemca Rema Koolhaasa.

"Nič več čudaške arhitekture," najvplivnejšega moža na Kitajskem - kar ga uvršča precej visoko tudi na svetovnem zemljevidu vplivnežev - citira Wall Street Journal, v katerem so prevedli članek kitajskega državnega časnika People's Daily (tudi stavba slednje medijske hiše se je lani znašla na udaru, saj so jo primerjali z velikanskim penisom, piše Dezeen).

Poleg kritike Koolhaasovega projekta, ki mu Pekinžani v šali zaradi oblike, ki spominja na kos oblačila, rečejo kar "velike hlače", je Ši okrcal tudi mostova čez reki Jangce in Džialing v Čongčingu, ki so ju namesto z moškimi večkrat primerjali z ženskimi genitalijami.

Kljub "čudaškosti" pritzker Kitajcu
Pred kratkim so na Kitajskem dokončali številne - milo rečeno - nenavadne projekte: med drugim nebotičnik v obliki velikanskega krofa (ali, če vam je ljubše, kovanca z luknjo) pa kompleks v obliki jajca zvezdniške arhitektke Zahe Hadid za vodilno nepremičninsko podjejte Soho, stavbo v obliki velikanskega čajnika v Wušiju in "steklenico" v Jičangu ...

Ši je kitajsko umetniško skupnost v omenjenem govoru pozval, naj njihovo delo služi ljudem in naj umetniške in moralne vrednosti ne žrtvujejo za ceno dobička. "Lepa umetnost naj bo kot žarek sonca na modrem nebu in pomladni vetrc, ki navdihuje um, ogreje srce, kultivira okus in počisti nezaželene sloge," je bil poetičen.

S Šijevo kritiko smernic tamkajšnje gradnje pa se ne strinja arhikekturna stroka, saj so leta 2012 Pritzkerjevo nagrado, arhitekturni ekvivalent "nobela", prvič podelili Kitajcu, in sicer Vang Šuju.