Deen davnega leta 2004. Foto: EPA
Deen davnega leta 2004. Foto: EPA

Prav Loscova je zaradi suverene vokalne predstave na prvi vaji naredila največji vtis in se približala favoritom za letošnjo zmago. Od njih in celo od možnosti za preboj v finale pa se je oddaljila azerbajdžanska predstavnica Samara, ki se je močno borila s svojim glasom.

Priprave na izbor za Pesem Evrovizije 2016 je mogoče spremljati na MMC-jevem portalu EMA 2016, na Facebooku, Twitterju, Instagramu in YouTubovem kanalu ter na Snapchatu (EmaEvrovizija).

Veliko pozornosti so z bodečo žico na odru poželi predstavniki Bosne in Hercegovine, zaradi suverene predstave pa se prvič v zgodovini nasmiha finale Češki zaradi Gabriele Gunčíkove.

Predstavitev izvajalcev v drugi polovici prvega predizbora si lahko pogledate spodaj.


ČEŠKA - Gabriela Gunčíková
Gabriela Gunčíková je 22-letna češka pevka, ki je postala prepoznavna po osvojenem drugem mestu na glasbenem resničnostnem šovu Slovenska SuperStar. Prav tako pa je bila članica Trans-Siberian Orchestra. Na evrovizijski oder prihaja s klasično žensko balado I Stand, ki je hkrati čustvena in dramatična - na račun vokala. Češka se je sicer na izbor vrnila lani (a Marta in Vaclav nista prišla v finale) po petih letih odsotnosti. Čehi tudi prej niso dosegli kakšnih večjih rezultatov na Evroviziji, a sodelovali so le med letoma 2007 in 2009 in v teh letih skupaj zbrali devet točk.



CIPER - Minus One
Minus One so ciprski rokerji, ki so začeli skupno preigravanje leta 2009 (sprva priredbe). Na Evrovizijo so se skušali uvrstiti že lani, a jih je premagal John Karagiannis. Glavni adut skupine je pevec Francois Micheletto, ki je med drugim tekmoval tudi v francoski različici šova The Voice. Predvsem pa Ciprčane rešuje to, da so eni izmed redkih izvajalcev, ki prihajajo na izbor z rokersko pesmijo. A zlobni jeziki bi rekli, da če bi imeli The Killers podmladek na Cipru, bi to bili prav Minus One - prav zaradi pesmi Alter Ego, ki občasno spominja na Somebody Told Me. Ciprčani še nikoli niso slavili na Evroviziji, čeprav na njej sodelujejo od leta 1981. Njihova najvišja uvrstitev je peto mesto, ki so ga ponovili trikrat (Anna Vissi leta 1982, Hara in Andreas Constantinou leta 1997 in Lisa Andreas leta 2004).



AVSTRIJA - ZÖE
19-letna Zoe Straub je svoj prvenec izdala oktobra lani. Že lani se je poskušala uvrstiti na Evrovizijo, toda na koncu končala na tretjem mestu. Letos je stavila vse na pesem Loin D'Ici - ali po slovensko daleč stran od tu - in postregla z eno izmed redkih pesmi, ki ne bo zapeta v angleščini niti v maternem jeziku izvajalca. Avstrijci so sicer eden izmed najbolj nekonsistentnih narodov, kar zadeva končne uvrstitve na Evroviziji. Leta 2014 je zmagala Conchita Wurst, lani pa so The Makemakes končali na dnu lestvice z nič točkami.



ESTONIJA - Jüri Pootsmann
Jüri Pootsmann je še eden iz vrst zmagovalcev glasbenih resničnostnih šovov. Lani je zmagal na estonski različici Pop idola. In tako je že tretji zmagovalec omenjenega šova, ki je na Evroviziji po Brigit Oigemeel in Ottu Leplandu - ter seveda Eline Born, ki je lani skupaj s Stigom Rasto osvojila sedmo mesto. In ko smo že pri Rasti ... Prav on se podpisuje pod pesem kot avtor. Estonci letos stavijo na soulovsko pesem s pridihom 80. let prejšnjega stoletja, ki ji karakter dodaja prav Jürijev izstopajoč bariton. Estonci so člani evrovizijske družine od leta 1994. Leta 2001 pa so po zaslugi Tanela Padarja in Dava Bentona celo zmagali, a uspeha niso ponovili.



AZERBAJDŽAN - Samra
Samra Rahimli je 21-letnica, ki je poskušala že leta 2012 zastopati Azerbajdžan - takrat stara zgolj 16 let. Od takrat si je ustvarila ime po zaslugi nastopov na turški različici The Voicea (kjer je bila v četrtfinalu) in v azerbajdžanski različici The Voicea. Letos prekinja tradicijo azerbajdžanskih balad s pesmijo Miracle, ki je modernejša, srednje hitra pesem o razmerjih in s preverjenim ponavljajočim se npevom "mira-mira-mira-cle". Čeprav Azerbajdžan na izboru sodeluje šele od leta 2008, imajo v svojih vitrinah že eno zmago (po zaslugi dueta Ell in Nikki, ki sta leta 2011 zmagala s pesmijo Running Scared). Uspeh pa bi kmalu ponovili leta 2013 s Faridom Mammadovom, ki je na koncu končal na drugem mestu.



ČRNA GORA - Highway
Druga izmed rokerskih skupin v prvem predizboru prihaja iz Črne gore. Highway so dosegli prepoznavnost leta 2015, ko so v X Factor Adria končali na četrtem mestu. Črnogorci stavijo na neposredni kitarski zvok in temačnost, toda možnosti za preboj v finale so majhne. Črna gora sicer sodeluje na Evroviziji od leta 2007, najboljšo uvrstitev pa jim je priboril lani Knez, ki je končal na 13. mestu v finalu.



ISLANDIJA - Greta Salome
Tudi islandska predstavnica Greta Salome Stefansdottir je stara znanka evrovizijskega odra. Islandijo je zastopala že leta 2012 - takrat v duetu z Jonsijem v dramatični baladi Never Forget (ki je prilezla le do končnega 20. mesta). Njena letošnja pesem Hear Them Calling ni bistveno drugačna od tistih, ki so se v preteklosti že izkazale za zmagovalne - močan ženski vokal, refren, ki temelji na ritmu bobnov, in vizualna komponenta (ki se spogleduje z izvedbo Heroes). Islandija, ki (z izjemo leta 1998) tekmuje na Evroviziji že od leta 1986, je do zdaj dvakrat zaostala tik za zmagovalcem (Selma Bjornsdottir je leta 1999 bila druga, nato pa še Yohanna deset let za njo).



BOSNA IN HERCEGOVINA - Dalal in Deen feat. Ana Rucner in Jala
Deen, čigar pravo ime je Fuad Backović, je star znanec Evrovizije (le kdo se ne spomni pesmi In The Disco leta 2004). Potem ko je osvojil deveto mesto na Evroviziji, se je letos odločil, da se vrne - le da z okrepljeno ekipo. Tako je združil moči z rojakinjo Dalai Medhat-Talakić, hrvaško čelistko Ano Rucner in raperjem Jalo (oz. Jasminom Fazlićem). Ljubav Je izstopa zaradi več dejavnikov: prvič je ena izmed redkih pesmi, ki bo izvedena v maternem jeziku izvajalca. Okrepljena je z zvokom violončela. Toda svoj čar izgubi predvsem na račun prevelike mešanice, kjer je raperski vložek že kaplja čez rob. Bosna in Hercegovina je prvič nastopila na Evroviziji leta 1993, toda še danes ima v svojih rokah najboljšo uvrstitev Hari Mata Hari (tretje mesto leta 2006 s pesmijo Lejla).



MALTA - Ira Losco
Evrovizijski ljubitelji se verjetno spomnite, kako je Malta 2002 skoraj zmagala s pesmijo Seventh Wonder. Pevka, ki ji je skoraj uspel velik dosežek, se letos vrača na izbor. Še več: Ira Losco velja za eno izmed letošnjih favoritk. Prvotno bi morala v Stockholmu nastopiti s pesmijo Chameleon, toda na koncu je prijavila pesem Walk On Water. Pesem je pisana po vseh evrovizijskih pravilih grajenja dramatičnosti: začne se tiho in stopnjuje v spevni refren (do te mere, da se v vas prebudi občutek plesanja po klubih v 90. letih prejšnjega stoletja). Ampak znano je, da ni države, ki si ne bi bolj želela zmage kot Malta (navsezadnje so leta 2013 Gianluco, ki je končal na osmem mestu, sprejeli v domovini kot nacionalnega heroja).