Koncept Qoros Q predvideva prihodnost, v kateri bodo vozila komunicirala z vozniki. Foto: Qoros
Koncept Qoros Q predvideva prihodnost, v kateri bodo vozila komunicirala z vozniki. Foto: Qoros

Kitajsko-izraelski proizvajalec vozil se želi na mednarodnem trgu uveljaviti tudi z inovativnimi kreacijami. Eno takih, koncept Q, so predstavili na avtomobilskem salonu v Los Angelesu.
S konceptom Q se pri Qorosu udeležujejo oblikovalskega izziva v okviru avtomobilskega salona v LA-ju. Organizatorji želijo s tekmovanjem spodbuditi mednarodne avtomobilske oblikovalce, da raziščejo in predstavijo svoje zamisli, kako naj bi bil videti promet leta 2029. Najboljši koncept bodo izbrali tudi s pomočjo obiskovalcev salona, ki lahko na uradni spletni strani salona prispevajo svoj glas za najboljšo kreacijo.
Z voznikom gradi medsebojni odnos
Koncept Q, polno ime je qorosqloud qubed, je skupinsko delo treh oblikovalcev, Jamieja Barretta, Adityja Mahajana in Alexa O’Briena, ki delujejo v glavnem oblikovalskem studiu na sedežu podjetja v Šanghaju na Kitajskem.
Predstavlja intelektualno, večdimenzijsko všečno vozilo, ki se je sposobno učiti od voznika. Skozi čas vozilo dodobra spozna voznikove navade - kakšno glasbo najraje posluša, po katerih cestah se najraje vozi, kje so njegovi najljubši lokali in restavracije, ve vse o njegovi družini, prijateljih in njegovih hobijih - ter tako z njim gradi medsebojni odnos, kot ga imajo med seboj ljudje.
S tem se razvija tudi večja varnost, saj vozilo natančno ve, kaj najpogosteje zmoti zbranost voznika med vožnjo. Ko vozilo zazna, da je voznik nezbran, prevzame nadzor nad vozilom, voznik pa se lahko osredotoči na to, kaj si bo privoščil za večerjo v svoji najljubši restavraciji.