Zlati kip predsednika Turkmenije je visok šest metrov. Foto: Reuters
Zlati kip predsednika Turkmenije je visok šest metrov. Foto: Reuters
Kurbangulij Berdimukamedov
Berdimukamedov je nasledil Saparmjata Nijazova, ki je umrl decembra leta 2006. Foto: Reuters

V Turkmeniji, muslimanski državi s 5,5 milijona ljudmi, se vse vrti okoli predsednika države Kurbangulija Berdimukamedova, ki je bil februarja leta 2012 še drugič izvoljen za petletni predsedniški mandat. Na volitvah, ki so jih mednarodni opazovalci označili kot nedemokratične, je dobil kar 97 odstotkov glasov. Aprila so nato v prestolnici Ašgabat postavili velikanski kip predsednika, ki jezdi na konju, celotni kip pa je prekrit z zlatom.

Zbrali so se v jurti
Tokrat pa so se prebivalci svojemu voditelju odločili pokloniti še drugače. Več kot 4.000 pevcev se je zbralo v veliki jurti, tradicionalnem nomadskem šotoru in zapelo pesem, ki jo je (seveda) napisal sam predsednik. S tem so postavili nov Guinnessov rekord v največji množici, ki je pela kanon. Predsednika je bilo ves čas videti na velikem zaslonu, ko poje zraven. Njegova pesem Naprej, samo naprej je avgusta postala tudi državna himna.

Kanonsko petje pomeni, da zbrani pojejo isto besedilo in melodijo, a v razmiku nekaj sekund. "Bil sem priča ogromnemu prikazu domoljubja, ko je množica brez napak zapela pesem predsednika države," je nato za državno televizijo dejal Sedja Subasi, predstavnik Guinnessove knjige rekordov.

Berdimukamedov je svoje glasbeno znanje že večkrat pokazal tudi po televiziji. Leta 2011 je tako javno, s kitaro v rokah, predstavil pesem Zate, moja bela roža, ki naj bi jo domnevno napisal sam. Državni mediji pogosto pišejo tudi o njegovih športnih dosežkih, saj se lahko pohvali z več odmevnimi zmagami na avtomobilskih in konjskih dirkah.