Z združitvijo s podjetjem Calsonic Kansei bo Magneti Marelli postal 10. največji dobavitelj avtomobilskih delov na svetu. Foto: Magneti Marelli
Z združitvijo s podjetjem Calsonic Kansei bo Magneti Marelli postal 10. največji dobavitelj avtomobilskih delov na svetu. Foto: Magneti Marelli

Novo podjetje, ki se bo imenovalo Magneti Marelli CK Holding, bo postalo 10. največji dobavitelj avtomobilskih delov na svetu. Magneti Marelli na lestvici Automotive News 100 največjih svetovnih dobaviteljev trenutno zaseda 28. mesto, medtem ko je Calsonic na 29. mestu.

Podjetje Magneti Marelli je specializirano za proizvodnjo svetlobnih komponent, pogonskih sklopov in visokotehnoloških elektronskih elementov. Prodaja vključuje dogovor o večletnem sodelovanju s skupino FCA in o ohranitvi proizvodnje in delovnih mest v Italiji. Kot poroča Bloomberg, bo Fiat ohranil oddelek za plastiko, ki je lani ustvaril 700 milijonov evrov prihodkov. Novonastalo podjetje bo vodil prvi mož matične družbe Bada Bolzenius, sedež pa bo na Japonskem.

Prvi koraki v dobi po Marhionneju
Prodaja podjetja Magneti Marelli predstavlja prvi mejnik za novega direktorja skupine FCA Mika Manleyja, ki je vodenje prevzel julija letos, nekaj dni pred smrtjo Sergia Marchionneja. To pa je tudi prvi večji posel, ki ga je predsednik nadzornega odbora John Elkann izpeljal po slovesu poslovnega virtuoza Marchionneja.

Manley je ob tem povedal, da bo združitev s Calsonic Kansei omogočila rast podjetja Magneti Marelli v korist kupcev in zaposlenih. Nova družba bo še naprej eden od pomembnejših poslovnih partnerjev skupine FCA, pri čemer si želijo, da bi se to sodelovanje v prihodnje še okrepilo. Dodal je še, da prodaja dokazuje strateško vrednost Magneti Marelli in predstavlja nov korak v stalnem ustvarjanju vrednosti.