V zbirki mu manjka zgolj še dolar s Salomonovih otokov. Foto: Reuters
V zbirki mu manjka zgolj še dolar s Salomonovih otokov. Foto: Reuters

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, Zoran Milošević iz vasi Pavlovci na severu Srbije, sicer zaposlen kot orodjar, v prostem času zbira kovance in bankovce. Doma jih ima razstavljene pod zaščitnim steklom in vedno s ponosom kaže več desetletij svojega dela.

V numizmatični zbirki ima 194 valut, med njimi pa tudi take, ki danes niso več v uporabi. Posebej izpostavlja to, da je za potrebe zbirke oziroma zaradi pridobitve kakšne nove valute v tujino odpotoval zgolj redko.

Zanašal se je namreč na prijatelje, ki so mu s svojih počitnic prinašali različne bankovce in kovance, nekaj pa so mu jih podarili tudi prijatelji, ki živijo v tujini. Nekaj primerkov je celo kupil in so mu jih poslali po pošti.

Kot poudarja zbiratelj, zanj za zdaj nedosegljiv ostaja dolar s Salomonovih otokov – države v Tihem oceanu, ki je 15.000 kilometrov oddaljena od Srbije.

"Moj cilj je, da pokažem, kako majhen je svet, saj ga lahko z vsemi valutami zakleneš v škatlo, veliko kvadratni meter in pol," je dejal Milošević, ki še vedno upa, da mu bo uspelo dobiti tudi manjkajoči dolar in s tem zbirko narediti popolno.