Gile bo v Mjanmaru postal budistični menih, nato pa namerava budistične nauke širiti med srbskimi budisti, ki naj bi jih bilo po besedah predstavnikov društva Srednja pot vse več. Foto: Reuters
Gile bo v Mjanmaru postal budistični menih, nato pa namerava budistične nauke širiti med srbskimi budisti, ki naj bi jih bilo po besedah predstavnikov društva Srednja pot vse več. Foto: Reuters

- Gile, vodja srbske zasedbe Električni orgazam, se pospešeno pripravlja na odhod v Mjanmar, kjer bo posvečen med budistične menihe.

Gile, podpredsednik budističnega društva Srednja pot, ki v Beogradu obstaja že pet let in načrtuje tudi budistični tempelj v bližini srbske prestolnice, naj bi bil naslednje leto v enem izmed budističnih templjev v Mjanmaru sprejet med menihe, vzrok njegove odločitve, da se zaobljubi budizmu, pa je, kot je pred časom razkril, bilo branje prve knjige o tej filozofiji, ki mu je pred nekaj leti po naključju prišla v roke - spakiral je napačno knjigo za na morje - in mu pojasnila, kaj je pomen našega obstoja, zaradi česar je nemudoma začel meditirati.

Življenje kot bolezen, Buda kot zdravnik
"Je popolnoma razumen, brez kakršnega koli misticizma, magičnih sil, vse lahko na osnovi svojega življenja in izkušenj preveriš sam. Budizem je psihologija, Buda je človek, ki bi ga lahko najbolje opisali kot zdravnika. Njemu je uspelo spoznati največji problem človeškega obstoja, to sta večno nezadovoljstvo in trpljenje. Budizem ti da diagnozo, kako je ta bolezen v umu nastala, in na koncu pokaže pot, kako ozdraveti,"
pravi Gile, ki je po razsvetljenju nemudoma začel spreminjati življenjske navade.

Zdaj se njegovi dnevi začnejo s pitjem čaja in meditacijo, ki je morda videti enostavna, a v resnici nikakor ni, saj zahteva posebno tehniko dihanja. Od začetnih petih minut zdaj zmore meditirati že dve uri, se je za hrvaški dnevnik 24sata pohvalil roker, ki priznava, da je, preden je odkril budizem, živel zelo razuzdano. Ali bo zaradi meniškega statusa rokenrol - z zasedbo Električni orgazam, med drugim znano po uspešnicah Igra rokenrol cela Jugoslavija, Bejbe, ti nisi tu in Da si tako jaka, so lani praznovali 35 let delovanja - obesil na klin? Nikakor. "Kaj je tu čudnega? Še naprej bom igral, saj rock ni v nasprotju z budizmom."

Tudi budist si kdaj privošči pivo
Pri srbski izdaji revije Gloria so Gileta vprašali še, kako gre meditacija z življenjskim slogom "seks, droga, alkohol in rokenrol", po kakršnem je bil znan nekoč. "Mamila in alkohol se seveda ne skladajo s tem kalupom, saj vodijo k še večjemu potapljanju v iluzijo, smisel meditacije pa je um v ravnotežju in to, da je človek gospodar svojega uma, ne pa obratno. Zdaj popijem eno pivo na dva do tri tedne, to je vse," pravi Gile, ki k meditaciji spodbuja tudi svojega osemletnega sina Uroša, saj se bo znal na ta način bolje spopasti z izzivi, ki jih bo prineslo življenje.