David Bowie je pri petnajstih letih ustanovil skupino The Konrads, pri kateri je igral saksofon. Foto: Reuters
David Bowie je pri petnajstih letih ustanovil skupino The Konrads, pri kateri je igral saksofon. Foto: Reuters

Dražbena hiša Omega Auctions je demoposnetek pesmi I Never Dreamed, na katerem leta 2016 preminuli David Bowie poje vodilni vokal, na dražbi prodala za več kot 39 tisoč funtov (44 tisoč evrov). Pred dražbo so pričakovali, da bo posnetek prodan za okoli 10 tisoč funtov.

Osemnajstminutni demo, ki ga je v stari košarici za kruh med selitvijo našel nekdanji bobnar in menedžer prve Bowiejeve glasbene skupine The Konrads David Hadfield, je bil posnet leta 1963.

Na njem vodilni vokal poje 16-letni Bowie, tedaj znan še kot David Jones, ki je v omenjeni skupini sicer igral saksofon. Glasbena založba Decca takrat ni prepoznala potenciala glasu, ki je pozneje postal eden najbolj prepoznavnejših vokalov 20. stoletja, saj se The Konrads niso uspeli uvrstiti na tako zaželeno avdicijo.

"David ni težil k temu, da bi postal pevec, s srcem in glavo je bil osredotočen na to, da bo postal svetovno znan saksofonist. Naš agent, Eric Easton, ki je skrbel tudi za The Rolling Stones, nas je prosil, da posnamemo demo, da bi nam priskrbel avdicijo pri Decci," je po pisanju BBC-ja pojasnil Hadfield in dodal, da jih je Decca najprej zavrnila, kasneje pa so dobili še eno priložnost, vendar je Bowie tedaj pel spremljevalni vokal, vodilnega pa Roger Ferris.

Glasbenik je kmalu zatem zapustil skupino in šest let kasneje s spremenjenim priimkom stopil na samostojno glasbeno pot ter dosegel svetovni uspeh. V zgodovino popa se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov – od glam rocka in soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah. O njem so izšle številne knjige, posneta je bila vrsta dokumentarcev. Po 18-mesečnem boju z rakom je umrl januarja 2016, le dva dni po svojem 69. rojstnem dnevu.