Jho Low je bil redni obiskovalec (in gostitelj) prestižnih zabav in rdečih preprog. Foto: AP
Jho Low je bil redni obiskovalec (in gostitelj) prestižnih zabav in rdečih preprog. Foto: AP
false
Med gostjami Lowovih zabav je bila tudi hotelirska dedinja Paris Hilton. Foto: Reuters
Leonardo DiCaprio
Low si je kupoval svoje mesto med svetovno elito, med katero so znani igralci, podjetniki, člani najbogatejših družin na svetu ... Foto: Reuters
false
Nekoč je Low Mirandi Kerr kupil ogrlico v vrednosti milijon evrov. Foto: Reuters
Elva Hsiao
Low je pred časom polnil rumene medije zaradi svoje domnevne zaroke s pevko Elvo Hsiao. Foto: Reuters

končalo.

35-letnik je med hollywoodskimi zvezdniki, predvsem zvezdnicami, pritegnil precej pozornosti. Bil je eden izmed tistih, ki so si dobesedno kupovali svoje mesto med elito svetovnih zvezdnikov, je poročal spletni portal Business Insider. Gostil je zabave, na katerih so se zabavali Leonardo DiCaprio, Miranda Kerr in Paris Hilton. Nekoč je Kerrovi kupil celo ogrlico v vrednosti milijon evrov.

Na portalu YouTube je mogoče najti videoposnetek njegove spodletele domnevne zaroke s tajvansko popzvezdnico Elvo Hsiao. Toda par se ni nikoli zaročil in Hsiaojeva je zanikala, da je šlo za zaroko. Gesta je Lowa stala okoli 4,5 milijona evrov. Takrat se je s svojo nesojeno zaročenko pripeljal v črnem rolls royceu pred hotel Atlantis v Abu Dabiju. Tam so ju ob plaži čakale miza in prižgane sveče, ki so skupaj tvorile napis Jho <3 Elva. Nenadoma sta se nad njima pojavila dva padalca v črnih smokingih. Vsak je imel v rokah škatlico. Eden izmed njih je Hsiaojevi izročil ogrlico, kar je sprožilo tudi veličasten ognjemet. Videoposnetek se je končal z izpisom načrtovalca porok Ali Bakhtiar Designs.

Toda razkošno življenje je imelo svojo ceno. Ameriške oblasti zdaj pripravljajo obtožnico proti 35-letniku zaradi kraje denarja iz malezijske državne blagajne. Kot je zapisano v civilni tožbi, ki je bila vložena na kalifornijskem zveznem sodišču, je Low med letoma 2009 in 2014 premestil milijarde na različne bančne račune po svetu, transakcije pa prikazal kot legitimne naložbe. Ameriške oblasti si zdaj prizadevajo, da bi pridobile nazaj premoženje, ki ga je kupil z domnevno ukradenim denarjem, med drugim originalno sliko Picassa, superjahto in zasebno letalo.


Vplivni prijatelji in znanci

Low se je že od malih nog družil s premožnimi in vplivnimi ljudmi. Njegov oče je bil uspešen poslovnež, ki je omogočil, da je Low študiral na eni izmed najprestižnejših univerz v Veliki Britaniji Harrow. Tam je spoznal člane nekaterih najelitnejših družin po svetu - med drugim sina nekdanjega kralja Jordanije in premožneže v Abu Dabiju. Ti so se pozneje zapletli v skrivnostne transakcije iz Malezije.

Leta 2000 se je Low vpisal na priznano univerzo Wharton Business School. Tam je - podobno kot njegovi sošolci - ustanovil svoje podjetje, toda v nasprotju s sovrstniki je imel 25 milijonov ameriških dolarjev začetnega kapitala. Po študiju se je z nekaterimi prijatelji preselil v New York. Tam pa je začel vzbujati pozornost zaradi svojega razvpitega življenja.

Leta 2009 je postal posebni svetovalec v investicijski družbi Terengganu, ki je bila predhodnica državnega sklada 1MDB, iz katerega je Low domnevno kradel denar. A hkrati je ves čas zanikal povezave s skladom.

Umik pred javnostjo
Low je v zadnjih dneh izginil z družbenih omrežij in iz resničnega življenja. Nazadnje so ga videli na njegovi superjahti 12. avgusta ob obali otoka Koh Rong Sanloem. Njegov predstavnik za stike z javnostjo je za revijo Bloomberg izjavil, da njegov varovanec ni storil ničesar nezakonitega.