Kenguru se pri skoku odriva z močnimi zadnjimi nogami in repom. Foto: Reuters
Kenguru se pri skoku odriva z močnimi zadnjimi nogami in repom. Foto: Reuters
Udarec
Človek, ki zadeve rešuje z nasiljem, nima kaj početi v bližini živali, so prepričani v organizacijah za zaščito pravic živali. Foto: YouTube
Kenguruji
Kenguruji so endemične živali Avstralije. Foto: Reuters

Greig Tonkins je ob naključnem kenguruju in svojem psu osrednji zvezdnik videoposnetka, ki je pred dnevi bliskovito zakrožil po spletu in ki si ga je do zdaj ogledalo že več milijonov ljudi. Na njem Tonkins priteče do kenguruja, ki s šapami drži njegovega (ne ravno majhnega) psa. Ko ga Tonkins tako prestraši, da psa izpusti, se kengruju postavi na zadnje tace in zarenči še v moškega, ki pa se brani tako, da ga udari po gobcu.

Kenguru, ki ni bil videti poškodovan, nato še nekaj sekund šokiran stoji in gleda okoli sebe, nato pa odskaklja nazaj v gozd.

Namesto s trofejo merjasca zasloveli s posnetkom
Pozneje je Tonkins za avstralske medije pojasnil, da je bil s prijatelji na lovu za divjimi prašiči, saj si je njegov prijatelj, Kailem Barwick, ki umira zaradi raka, zaželel, da bi pred smrtjo ustrelil (vsaj) 100-kilogramskega prašiča. A v nasprotju s pričakovanji ni bil plen tisti, ki je požel največ pozornosti, ampak že omenjeni incident s kengurujem. Tonkins namreč dela kot oskrbnik slonov v živalskem vrtu Taronga Western Plain v mestu Dubbo (Novi Južni Wales), zato so se takoj po objavi posnetka oglasili v več društvih za zaščito pravic živali, ki so vodstvo pozvali, naj Tonkinsa odpustijo.

Za zdaj ga ne bodo odpustili, se bodo pa z njim še pogovarjali
V živalskem vrtu so sprva dejali, da bodo razmislili o primernih potezah, pozneje pa so sporočili, da ne vidijo razloga, zakaj bi 34-letnega oskrbnika odpustili, saj ni storil ničesar nezakonitega. "G. Tonkins je izkušen oskrbnik živali, ki je v šestih letih v živalskem vrtu Taronga Western Plains zvesto sledil naši politiki najboljše oskrbe in nege za naše živali," so zapisali in dodali, da se s Tonkinsom še pogovarjajo o samem incidentu in njegovem vedenju.

Nevladna organizacija The Humane Society International Australia ob tem vztraja, da bi nasilnemu oskrbniku v ZOO-ju morali pokazati vrata. "Zelo moteče je, da ima to delovno mesto nekdo s takšnim značajem, ko pa ne bi imeli nobene težave zapolniti ga z nekom, ki ima do živali bolj spoštljiv odnos," je tako za avstralsko izdajo Guardiana dejala predstavnica omenjene organizacije Verna Simpson.

Zločinec, ne junak!
Poudarila je še, da se Avstralci množično zavzemajo za reševanje cirkuških slonov v Indiji, za blaginjo domačih živali pa jim očitno ni veliko mar. Claire Fryer iz PETE (People for the Ethnical Treatment of Animals) ob tem opozarja: "Pretepanje kengurujev ni ne smešno ne pogumno!" V bistvu, pravi, je to v Avstraliji celo nezakonito. "Človeka na tem videoposnetku bi morali ovaditi in mu soditi, ne pa, da ga hvalijo kot narodega junaka," je še ogorčena.

Tonkinsu so v odgovor na obtožbe v bran odločno stopili njegovi prijatelji. Mathew Amor, ki je organiziral izlet, je tako za avstralsko spletno stran News.com med drugim dejal, da je Tonkins dober človek in da ni nasilen. Kenguruja je menda tako slabo udaril, da ga je ta le začudeno pogledal. "Vsi smo se smejali in norčevali iz njegovega zanič udarca."