Škotski izumitelj John Boyd Dunlop je umrl leta 1921. Foto: Youtube
Škotski izumitelj John Boyd Dunlop je umrl leta 1921. Foto: Youtube

Ekipa slovenskih vlogarjev @Mal na zrak je izpolnila cilj in prispela v rojstno mesto izumitelja zračnice Johna Boyda Dunlopa ter obiskala Narodni muzej Škotske, kjer hranijo prvo pnevmatiko Dunlop.

Dunlop (1840–1921), sicer živinozdravnik, se je rodil 5. februarja 1840 v Dreghornu na Škotskem. Zaslovel je z idejo o gumijasti zračnici, ki se je rodila povsem po naključju. Iz praktičnih razlogov. Njegov sin se je naokoli vozil z lesenim trikolesnikom, ki je bil trd in neudoben. Oče je z gumijasto prevleko, govori se, da je uporabil kar svinjska čreva, v katera je napihal zrak, prevlekel leseno kolo, jo obdal s pasovi, za ventil pa uporabil dudo. Cev je napolnil z zrakom in … dobili smo prvo zračnico.

Večje zanimanje za izum se je pokazalo, ko je leta 1889 na kolesarskem tekmovanju z veliko prednostjo zmagala skupina z Dunlopovimi zračnicami. Izum je pripomogel k uveljavitvi kolesa kot enega najpriljubljenejših prevoznih sredstev ter tudi k hitrejšemu razvoju avtomobilizma.

Pnevmatika je razstavljena v Škotskem narodnem muzeju v Edingurghu.

V kakšnem stanju je danes prva zračnica, si lahko pogledate v videoposnetku, ki so ga po prihodu na cilj objavili pri ekipi @Mal na zrak.