Volvo bo po programu Drive Me London podoben program še letos predstavil tudi na Kitajskem. Foto: Volvo
Volvo bo po programu Drive Me London podoben program še letos predstavil tudi na Kitajskem. Foto: Volvo

Drive Me London je poseben program, ki bo Volvu pomagal pri razvoju in raziskavi področja avtonomnih vozil. 100 družin iz Londona bo na javnih cestah preizkušalo Volvova vozila z vgrajeno tehnologijo samodejne vožnje.
Pri Volvu so prepričani, da bodo avtonomna vozila že v bližnji prihodnosti vozila po cestah v Evropi in tudi drugje po svetu. Prepričani so o svoji tehnologiji, ki jo že preizkušajo na cestah, zdaj pa so se odločili, da bodo naredili še korak naprej.
Ne bodo pa tehnologije preizkušali zgolj njihovi inženirji, ki se bodo z avtonomnimi vozili prevažali gor in dol po Veliki Britaniji, odločili so se namreč, da naj vozila preizkušajo tudi običajni smrtniki, tako bodo pridobili čim več informacij o tem, kako se bodo vozila obnesla v vsakodnevni uporabi v vožnji po Londonu in njegovi okolici.

Do 2020 nič več mrtvih
Podatke bo sproti zbiralo in obdelovalo podjetje Thatcham Research, Volvo pa bo podatke uporabil za prilagajanje in izboljšavo svoje tehnologije. Program Drive Me London se bo s prvimi testnimi vozili, najprej polavtonomnimi, na cestah v Londonu začel že leta 2017, razširil pa se bo leta 2018, ko naj bi Volvova testna flota obsegala kar popolnoma avtonomnih 100 vozil. To bo največji tovrstni testni program v Veliki Britaniji. Prihodnje leto naj bi tako rešitev Volvo preizkušal tudi v domačem Göteborgu.
Pri Volvu so ob predstavitvi programa izpostavili neodvisno raziskavo, v kateri so ugotovili, da je za kar 90 odstotkov vseh prometnih nesreč kriva nezbranost voznika. S tem, ko bo tehnologija nadomestila voznika, se bo odločno zmanjšalo tudi število prometnih nesreč, so prepričani pri Volvu, kjer so si že pred leti zadali cilj, da v njihovih vozilih do leta 2020 ne bo nihče umrl, ali pa se resneje poškodoval.