Volvo počasi razkriva drugo generacijo modela XC60, svetovno premiero bo doživel v Ženevi. Foto: Volvo
Volvo počasi razkriva drugo generacijo modela XC60, svetovno premiero bo doživel v Ženevi. Foto: Volvo

Avtomobilski proizvajalci poskušajo pred glavnimi avtomobilskimi saloni pritegniti čim več pozornosti s postopnim objavljanjem podrobnosti o novostih, ki jih pripravljajo. Med njimi je tudi Volvo, ki je začel počasi razkrivati novi XC60.

Čeprav sedanji model šteje že osem pomladi, še vedno dosega odlične prodajne rezultate. Leta 2016 so jih prodali več kot 160 tisoč, kar predstavlja malce manj kot tretjino celotne prodaje znamke. Gre torej za najbolje prodajani model v Volvovi ponudbi, to vlogo pa bo moral prevzeti tudi novinec.

Slednjega bo označeval najnovejši hišni oblikovalski jezik, ki mu bo med drugim prinesel navpično motorno masko, sprednje žaromete s t. i. Thorovim kladivom ter ravne karoserijske linije.

Večjih oblikovnih presenečenj ne bo prinesla niti notranjost, v kateri bo v ospredju nadgrajena multimedijska naprava Sensus z velikim zaslonom na dotik.

Na novi platformi
Od večjih bratov bo novi XC60 prevzel tudi novo hišno platformo SPA (Scalable Premium Architecture) ter motorno paleto s turbobencinskimi in turbodizelskimi štirivaljniki, kar pomeni slovo legendarnega turbodizelskega vrstnega petvaljnika. Klasičnim bencinskim in dizelskim različicam se bo pridružil tudi hibrid, ki ga bo sestavljal dvolitrski bencinski motor v kombinaciji z elektromotorjem na zadnji osi.

Ob vodilni vlogi na varnostnem področju Volvo veliko vlaga tudi v razvoj asistenčnih sistemov, zato pričakujemo, da bo novi XC60 prinesel tudi nadgrajeno različico sistema za polavtonomno vožnjo Pilot assist, ki že zdaj deluje do hitrosti 130 kilometrov na uro.