Akrobat se je sprehodil iz ZDA v Kanado po vrvi, debeli 61 milimetrov. Foto:
Akrobat se je sprehodil iz ZDA v Kanado po vrvi, debeli 61 milimetrov. Foto:
Nik Wallenda je že sedma generacija akrobatske skupine Leteči Wallendi.

Na kanadski strani si je predstavo ogledalo okoli 125.000 ljudi, na ameriški strani slapa pa še kakšnih 4.000. Ko je Nik po vratolomni hoji, ki jo je začel na ameriški strani slapov, stopil na kanadska tla, je moral najprej pokazati potni list.

33-letni akrobat, ki izhaja iz slavne akrobatske družine Leteči Wallendi, se je na podvig pripravljal leto dni, najtežje pa je bilo pridobiti ustrezna dovoljenja z obeh strani kanadsko-ameriške meje.

Na koncu je ob navdušeni podpori župana mesta Niagara Falls v Kanadi Jima Diodatija dobil zeleno luč, vendar s pogojem, da gre čez slap pripet z varnostno vrvjo. To je zahtevala tudi televizija ABC, ki si je zagotovila ekskluzivne pravice neposrednega prenosa podviga.

Akrobat je zavračal varnostno vrv
Akrobat je varnostno vrv zavračal, vendar brez nje ni šlo, saj televizija ABC ni želela v živo prenašati morebitne tragedije. Nad Niagarskimi slapovi se je moral akrobat 52 metrov nad reko boriti z vetrovi, vlažno meglico, nevarnost pa mu je grozila tudi od sokolov, ki bi ga lahko zadeli.

Težav ni bilo in Wallenda je tako prvi človek, ki mu je uspelo prehoditi največji slap "podkev" in prvi, ki je storil kaj podobnega vse od 19. stoletja naprej. Bilo je nekaj vrvohodcev, ki jim je uspelo prehoditi niagarske slapove, vendar le manjša dva nižje po reki Niagari.

Nik Wallenda: Uspelo mi je s pomočjo molitve in koncentracije
Wallenda je po uspehu dejal, da mu je uspelo s pomočjo veliko molitve in koncentracije. To je najodmevnejši dosežek v njegovi sicer bogati karieri. Leta 2008 je prehodil in prekolesaril vrv, napeto čez streho športne dvorane Prudential Center v Newarku in s kolesarskim delom podviga se je vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Leta 2011 pa je prehodil žico, napeto med stolpoma hotela Condado Plaza v San Juanu v državi Portoriko. Pri takšnem podvigu se je leta 1978 ubil njegov pradedek Karl Wallenda, ki je v starosti 73 let omahnil 40 metrov v globino in se ubil.