Zmagovita vožnja Ledecke - ni bila brez napak, je pa bila hitra. Foto: Reuters
Zmagovita vožnja Ledecke - ni bila brez napak, je pa bila hitra. Foto: Reuters
Ester Ledecka je nedvomno največje presenečenje dozdajšnjih tekem v alpskem smučanju v Pjongčangu. Foto: Reuters

Kot starša je nič ne siliva k športu. Prav nasprotno - pridejo dnevi, ko jo prav skušava odtegniti od treninga in belih strmin, ker bi ona tudi umrla na njih. Morava jo držati nazaj. To je edina težava, kar sva jih kdaj imela z Ester.

Oče Ester Ledecke Janek Ledecki o hčerki
Ledecka je lani na svetovnem prvenstvu v deskanju v Sierri Nevadi osvojila zlato medaljo v paralelnem veleslalomu in srebrno v paralelnem slalomu. Foto: Reuters
Trener Ledecke potrdil, da je imela smuči Shiffrinove

Po sobotni senzacionalni, povsem nepričakovani zmagi v superveleslalomu bi 22-letna Čehinja lahko prihodnji teden v Pjongčangu osvojila še drugo zlato, saj je v paralelnem veleslalomu v deskanju kot vodilna v svetovnem pokalu vroča favoritka. V tej zimi je bilo do zdaj na sporedu devet tekem, Ledecka pa je slavila kar na petih.

A če njena deskarska forma ni vprašljiva, je njena zmaga v superveleslalomu šokirala vse, vključno s tekmovalko samo. V cilju je namreč naslov olimpijske prvakinje že slavila avstrijska povratnica po poškodbi in olimpijska prvakinja iz Sočija Anna Veith, ko je Ledecka s številko 26 pridrvela čez ciljno črto in za samo stotinko premagala 28-letno Avstrijko.

Raje bi šla na trening
"Do danes sem mislila, da sem boljša v deskanju," je na novinarski konferenci povedala dvakratna svetovna prvakinja v deskanju na snegu, ki je prvič v svetovnem pokalu alpskega smučanja nastopila leta 2016.

"V resnici bi zdaj raje šla na trening deskanja. Nočem biti nesramna, vsi ste v redu, toda resnično nisem pričakovala, da bom danes sedela tu. V tem trenutku bi morala odpeljati že kakšne tri vožnje za trening," je dejala Ledecka, ki kot prva tekmovalka v zgodovini na olimpijskih igrah nastopa tako v deskanju kot alpskem smučanju.

Zmaga na rabljenih smučeh Shiffrinove
Potem ko so včeraj prihajali povsem nasprotujoči si podatki glede tega, na katerih smučeh je nastopila Ledecka, je zdaj njen trener Tomas Bank potrdil, da je dejansko šlo za smuči Mikaele Shiffrin, a ene od njenih starih, ki jih ameriška šampionka, ki je superveleslalom po bolečem porazu na slalomu izpustila, ne uporablja več.
Kot je povedal Bank, že leto in pol uporabljajo stare smuči Shiffrinove, tiste, ki jih je nosila Ester ob zmagovalni vožnji, pa so bile najhitrejši par smuči, kar so jih pred tekmo stestirali. "Vzamemo nekaj novih smuči, pa tudi nekaj rabljenih - in da, te so bile od Mikaele Shiffrin. Naš serviser jih je večkrat povoskal. Preizkusili smo jih, smučali na njih ... in bile so najhitrejše, zato smo jih uporabili."


Utišala skeptike

Smučati je začela pri dveh letih, deskati pri petih, vseskozi pa je zavračala dvomljivce, ki so ji govorili, da si mora njuno izbrati samo en šport, saj da nihče ne more biti vrhunski športnik brez specializacije. "Vse od 14. leta sem poslušala trenerje, ki so mi govorili, da se moram odločiti za en šport, sicer bla, bla, bla. In bila sem zelo jasna, da to zame ni opcija in da če komu to ni všeč, bom poiskala drugega trenerja," je povedala.

A ambicije vsestranske Ledecke segajo tudi onkraj belih strmin - natančneje, na morske valove. V Pragi rojena hčerka umetnostne drsalke Zuzane Ledecke in priljubljenega češkega pevca Janka Ledeckega, ki zdaj namerava o hčerki napisati pesem, je namreč tudi izjemno dobra jadralna deskarka.

In na vprašanje novinarjev, ali namerava nastopiti na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020, je sproščena Čehinja odgovorila: "Da, seveda. Zakaj pa ne?"

In glede na to, kaj je dokazala s sobotno zmago, je treba Ester jemati zelo zelo resno. Jadranje na deski je sicer olimpijski šport od leta 1984 za moške in od leta 1992 za ženske.

Zmaga Ledecke dala krila češki ekipi
Češka ekipa je po zmagi Ledecke dobila krila in verjame, da je mogoče prav vse, je dejal češki alpski smučar Filip Forejtek. "Preprosto neverjetna je. Ne vem, kaj bi drugega rekel," je povedal 20-letni smučar. "Mislim, da svojo energijo in moč širi na celotno ekipo, ki je zdaj pripravljena bolj zagristi in dati največ od sebe." Forejtek je svojo kolegico opisal kot skromno in dejal, da ni presenečen, ko je slišal, da je Ester po tekmi kar z zlato medaljo okoli vratu jedla v restavraciji s hitro prehrano KFC v olimpijski vasi. Je pa Forejtek, ki je današnji veleslalom končal na 32. mestu, realist in se zaveda, da sam česa takega, kar je tekmicam zadala Ester, Marcelu Hirscherju ne bi mogel.

Kot starša je nič ne siliva k športu. Prav nasprotno - pridejo dnevi, ko jo prav skušava odtegniti od treninga in belih strmin, ker bi ona tudi umrla na njih. Morava jo držati nazaj. To je edina težava, kar sva jih kdaj imela z Ester.

Oče Ester Ledecke Janek Ledecki o hčerki
Trener Ledecke potrdil, da je imela smuči Shiffrinove