Se boste tudi vi malo poigrali? Foto: BoBo
Se boste tudi vi malo poigrali? Foto: BoBo
Buče s svojo obliko in barvami že od nekdaj simbolizirajo plodnost, bogastvo in veselje do življenja. Foto: BoBo
Buče
Nekatere vrste buč slovijo po svoji velikosti. Foto: Reuters
Bučna kapučino juha
Bučna kapučino juha. Foto: Oddaja Dobro jutro
Buča hokaido
Buče vrste hokaido so pri nas izjemno priljubljene. Foto: Oddaja Dobro jutro
Slana bučna rolada
Slana bučna rolada. Foto: Oddaja Dobro jutro
Pri izrezovanju buč najprej odrežemo zgornji del, nato odstranimo del mesa (če ga je preveč) in semena. Foto: BoBo

Še pred časom so buče uporabljali le kot jesenski okras - za tihožitja ali pred nočjo čarovnic kot izrezljane umetnine, osvetljene s svečko, ki preganjajo zle duhove -, kot krmo za živali ali za pridelavo bučnega olja. Zadnja leta pa smo tudi v Sloveniji prepoznali njihovo vsestransko uporabo v kulinariki.

Buče (njihovo latinsko ime je Cucurbita in so rod v družini Cucurbitaceae oz. bučnice) izvirajo iz Srednje Amerike, od koder so jih v Evropo prinesli Španci v 15. stoletju. Od takrat so s križanji ustvarili številne vrste buč - od majhnih zelenih (cukinov), ki zorijo že poleti, do okrasnih, ki niso primerne za uživanje, klasičnih jesenskih in krmnih.

Različnih barv, velikosti, okusov
Tudi jedilne se razlikujejo po barvah lupine in mesa (od zelenih in rumenih do oranžnih in rdečih), pa tudi po okusu, ki lahko spominja na orehe, lešnike, kostanj in različno sadje, posebno prepoznavne pa so pri nas izjemno priljubljene buče vrste hokaido, katerih vonj spominja na škampe.

Kulinarični mojstri vedo, da lahko iz buč pripravimo skoraj vse - od ocvrtih cvetov in bučnega mesa do solat, bučk na žaru, nadevanih buč, različnih bučnih juh (z dodatki ali brez) in omak ... Tudi sladice iz buč niso redkost - od bučnega zavitka do bučne marmelade ali kompota - vse je slastno.

Tudi načinov, kako jih spraviti v ozimnico, je veliko. Lahko jih zamrznemo v obliki juhe ali v koščkih, jih vložimo (kot kompot ali marmelado), nekatere med njimi (npr. sorta patišon) pa vložimo na enak način kot kisle kumarice.

Zdrava in dietetična hrana
Bučno meso je priljubljeno tudi zato, ker ne vsebuje prav veliko energije (le dobrih 20 kalorij oz. 84 kJ na 100 gramov) - sestavlja jih namreč veliko vode in le malo maščob in sladkorja, so pa vrednosti različne glede na vrsto, pravi prehranska strokovnjakinja pri Zvezi potrošnikov Slovenije Tanja Pajk Žontar, ki pri tem opozarja: "Pri pripravi pa je vendarle dobro dodati nekaj maščobe, saj buče vsebujejo karotenoide (sodijo med antioksidante), ki se v črevesju bolje absorbirajo, če je v zaužitem obroku tudi nekaj maščobe." Precej več maščob imajo sicer semena, a ta navadno pri pripravi večine jedi odstranimo.

Priljubljene tudi v ljudskem zdravilstvu
Buče vsebujejo tudi številne vitamine (na primer B1, B2, K) in minerale (kalij, cink in magnezij), zato jih med pripravo ni dobro preveč toplotno obdelovati, če želimo vse "dobre" sestavine ohraniti - Pajk Žontarjeva tako svetuje, da jih narezane na večje kose skuhate "al dente". V ljudskem zdravilstvu so zelo cenjene - njihovo uživanje naj bi predstavljalo preventivo pred boleznimi srca, varovale naj bi pred rakom, ker so lahko prebavljive, pa so primerne tudi za tiste s težavami s prebavo.

Kako jih pripravimo?
Znani načini priprave so na primer juhe in omake iz buč, blanširane buče v solati (za boljši okus jim dodamo malo narezanega česna ali čebule, sesekljana sveža zelišča - baziliko in origano - in jih zabelimo z mešanico oljčnega olja ter balzamičnega kisa), omenili smo že ocvrte in na žaru pečene bučke, uporabimo jih lahko za posteljico, na katero položimo na manjše koščke popečeno meso, rižoto, čičeriko, kvinojo, ajdo ... Zelo okusna je nadevana buča, ki jo po dolgem prerežemo na dve enaki polovici, odstranimo semena in nadevamo z različnimi nadevi (od zelenjavnega do mesnega, riž itd.).

Prilagamo tudi nekaj okusnih bučnih receptov iz oddaje Dobro jutro (avtorji receptov so pripisani spodaj):

BUČNA JUHA Z AJDOVO KAŠO
Sestavine: 400 g buče, 200 g korenja, 65 g ajdove kaše, 2 dl riževega napitka ali 1 dl riževe kreme, 1,2 l vode, ščep soli, mlete kumine, kurkume, timijana, limonine trave, kardamoma, žlica konopljinega olja.

Ajdovo kašo namočite za nekaj ur, sperite pod vročo vodo in zavrite. Dodajte oprano in na kose narezano zelenjavo. Juho rahlo solite, začinite in prilijte še rižev napitek. Kuhajte okoli 15 minut, nato juho zdrobite s paličnim mešalnikom. Pred serviranjem v juho dodajte še konopljino ali katero drugo nerafinirano, hladno stisnjeno olje. Za sladkosnede lahko med kuhanjem dodate še nekaj datljev ali mletih rožičev. (Irena Tomažin)

BUČNO-JABOLČNA MARMELADA
Sestavine: 1,5 kg rumenih buč, 1 biolimona (očiščeni krhlji), 0,8 kg kislih jabolk, 0,5 kg sladkorja, 1 dl jabolčnega kisa, noževa konica cimeta in klinčkov.

Buče in jabolka narežemo na manjše koščke, jim dodamo sladkor, kis in limonine rezine. Pokrito v posodi pustimo, da počiva čez noč. Vse skupaj kuhamo, da se jabolka in buče razpustijo, na koncu dodamo še začimbe. Pred koncem poberemo limonine rezine iz marmelade in marmelado preložimo v očiščene in sterilizirane kozarce. Zapremo še vroče. (Društvo podeželskih žena Velike Lašče)

BUČNA KAPUČINO JUHA
Sestavine: 600 g muškatne buče, 1 večja čebula, 100 g korenja, 100 g smetane, 50 g gorgonzole, sol, poper, oljčno olje.

Čebulo nasekljajte in nežno prepražite, nato dodajte narezano muškatno bučo, korenje in pražite še nekaj minut. Zalijte z vodo in kuhajte, da se buča zmehča. Kuhane koščke buče zdrobite s paličnim mešalnikom, začinite s poprom in soljo. Med kuhanjem buče v drugi ponvi segrejte smetano, dodajte gorgonzolo in stopite. Zdrobite s paličnim mešalnikom, prelijte v sifon in ohladite. Juho postrezite in nanjo nabrizgajte peno z gorgonzolo. Če nimate sifona, lahko bučkino kapučino juho okrasite le s stepeno smetano. (Janko Franetič)

SLANA RULADA IZ BUČE HOKAIDO
Sestavine za testo: 4 jajca, 180 g bučnih semen, sol, poper. Sestavine za nadev: 100 g mesa buče hokaido, 100 g pretlačene puste skute, 70 g kisle smetane, sol, poper, muškatni orešček.

Za slastno rulado najprej pripravite nadev. Bučo hokaido očistite, naribajte in dušite na maslu približno 15 min. Če je treba, lahko zalijete tudi s tekočino. Dodajte sol, poper in muškatni orešček, nato bučo pretlačite in pustite, da se ohladi. Dodajte še kislo smetano in skuto ter rahlo premešajte.

Za testo penasto umešajte rumenjake in sol penasto zmešamo. Dodajte mleta bučna semena in na koncu še stepen beljak. Narahlo premešajte in vlijte na pekač, obložen s pekarskim papirjem. Testo naj bo pred pečenjem debelo približno pol centimetra. Pecite slabih sedem minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je testo pečeno, ga ohladite in nato s pomočjo pekovskega papirja zvijte v rulado. Nato testo odvijte, namažite enakomerno z nadevom in ponovno zvijte. Rulado hladite približno 30 minut v hladilniku, nato pa razrežite na poljubne kose. (Slavica Smrdelj)