Zabava
(7)
blue origin
Prvi vesoljski turisti naj bi s podjetjem Blue Origin vzleteli že naslednje leto. Foto: Reuters
bue origin
Jeff Bezos, najbogatejši Zemljan, ima s podjetjem Blue Origin velike načrte. Foto: Reuters
blue origin
Potniška kapsula New Sheparda je opremljena s šestimi velikimi razglednimi okni. Foto: Reuters

Dodaj v

Zaposleni pri Blue Originu razkrili ceno poletov v vesolje

Prvi turisti naj bi v vesolje vzleteli že leta 2019
13. julij 2018 ob 11:52
Seattle - MMC RTV SLO, Reuters

Podjetje Blue Origin ameriškega milijarderja Jeffa Bezosa napoveduje, da bo komercialne polete v vesolje ponudilo že naslednje leto. Cene vodstvo podjetja še ne želi razkriti, sta se pa o tem razgovorila dva njihova zaposlena.

Potencialni potniki in konkurenčna podjetja si že nekaj časa zastavljajo vprašanje, koliko bo za svoje komercialne polete v vesolje računalo ameriško podjetje Blue Origin. Širšo javnost zanima predvsem, ali bo storitev cenovno dostopna tudi splošni populaciji, stroko pa, ali bodo pri podjetju Blue Origin sposobni ustvariti poslovni model, s katerim bo vesoljski turizem dobičkonosen.

Predstavniki podjetja Blue Origin, ki ga je leta 2000 zagnal ustanovitelj Amazona Jeff Bezos, so na novinarski konferenci prejšnji mesec povedali, da nameravajo testne polete s posadko opraviti zelo kmalu, storitev pa naj bi bila za javnost odprta naslednje leto. Podjetje, ki ima sedež dobrih 30 kilometrov južno od Seattla, bo polete v vesolje izvajalo s pomočjo rakete New Shepard, ki je sestavljena iz lansirne rakete in snemljive potniške kapsule.

New Shepard bo s šestimi potniki vzletel do višine 100 kilometrov nad Zemljinim površjem, kar je dovolj visoko, da bodo potniki nekaj minut uživali v breztežnosti in skozi šest velikih oken iz vesolja občudovali Zemljo. Nato se bo kapsula vrnila proti Zemlji in pristala s pomočjo padala. V želji po zmanjševanju stroškov je za pristanek ustvarjen tudi spodnji del rakete, ki ga je nato mogoče uporabiti ponovno.

Razkrita je okvirna cena
Pri Blue Originu so opravili osem testnih poletov, pri katerih je raketa New Sheapard uspešno vzletela in vertikalno pristala nazaj na vzletno točko, vendar pa za zdaj pri tem ni prevažala potnikov.

Predstavniki podjetja za zdaj ne želijo razkriti podrobnejših informacij o programu in cenah izletov v vesolje. Sta pa z mediji o cenah storitve spregovorila dva zaposlena pri Blue Originu. Razkrila sta, da se bodo cene za polet v vesolje gibale med 200 in 300 tisoč dolarji (med 170 in 260 tisoč evri).

Konkurenca v vesoljskem turizmu
Bezos, ki je s premoženjem 112 milijard dolarjev najbogatejši človek na svetu, si s svojim podjetjem močno prizadeva, da bi komercialne polete v vesolje ponudil prvi. Pri tem ima veliko konkurenco, saj imata podobne cilje še dva druga milijarderja – Richard Branson in Elon Musk.

Bransonovo podjetje Virgin Galactic naj bi za načrtovana vesoljska potovanja prodalo že 650 vozovnic, datum uresničitve potovanj pa še ni znan. Za vesoljski polet z Virgin Galactic je treba odšteti 250 tisoč dolarjev. SpaceX, ki gaje leta 2002 ustanovil Elon Musk, pa si poleg komercialnih poletov v vesolje dolgoročno najbolj prizadeva za to, da bi omogočil življenje ljudi na drugih planetih.

Vsa tri konkurenčna podjetja si prizadevajo, da bi čim bolj oklestila cene komercialnih vesoljskih poletov. To skušajo doseči predvsem z gradnjo vesoljskih plovil, ki bi se jih dalo uporabiti za več poletov. V okviru tega je Space X marca lani izpeljal test z raketo Falcon 9, ki je pritegnil ogromno zanimanja javnosti.

Pri Blue Originu niso razkrili stroškov, ki jih imajo z vsakim poletom, strokovnjaki pa računajo, da jih bo vsako potovanje stalo okoli 10 milijonov dolarjev. Če je razkrita cena ene vozovnice resnična, bi kljub šestim potnikom podjetje ob vsaki izstrelitvi naredilo večmilijonsko izgubo.

M. Z.
Prijavi napako
Komentarji
Luka Novak
# 13.07.2018 ob 12:57
V bistvu bi moral Blue Origin plačat potnikom, ki bodo služili kot testne lutke.

Podobna zgodba sta Richard Branson in Elon Musk – po znanem show business receptu se nesreče, smrtne žrtve in druge posledice šlamparije, varčevanja pri razvoju, konstrukciji itd. zamolči, prodajajo pa meglo oz. poenostavljeno povedano dobiš manj od oglaševanega, prikazanega, obljubljenega .. ali če ponazorim z desetletja starim primerom iz Andrejevega sejma v Gorici – oglaševali so ogled krave, ki ima glavo tam, kjer bi sicer pričakovali rep, ljudje so stali v vrstah za plačan ogled, v šotoru pa je bila krava z repom privezana k jaslim. Osramočene obiskovalce je bilo tako sram, da čakajočim v vrsti niso povedali za trik, prevaro ali kakorkoli imenuješ ta recimo mu kravji show business .
STRIKE
# 13.07.2018 ob 12:29
Jaz bi šel!

Kdo časti?

Jaz pa častim kosilo v hiši Franko!
Yanez
# 13.07.2018 ob 12:02
Evo, zdaj ko je cena znana, pa lahko začnemo šparati za polet v vesolje, generalko za nebesa ;))
svyatoslav
# 13.07.2018 ob 11:59
Vprašanje kam potujejo, da strankam zaračunajo tako mastno ceno? Do 100 km višine so še vedno v atmosferi.
Cafu
# 13.07.2018 ob 14:00
@Luka Novak
se pravi je po tvoje najbolje da se držimo fosilnih goriv, vesolje pa pustimo pri miru? S tem ciljam bolj na tvojo omembo Muska kot pa Bezosa, pa čeprav tudi Blue Origin ni namenjen izključno samo vesoljskemu turizmu.

Sicer spoštujem vsako mnenje, ampak nekateri ste pa že res tečni s to anti Tesla / Musk propagando.
Uros95
# 13.07.2018 ob 13:04
Nevem zakaj vedno primerjajo spacex pa blue origin
Blue origin to kaj opisuje clanek bo izvajal suborbitalne polete, spacex pa bo spravil sprva samo astronavte (za NASO) v orbito in do iss kar je zelo velika razlika. Oboji majo namen poleteti letos samo glede na nacrte je spacex nekaj let pred blue orig8nom.
Prav tako pa je za blue origin zasebno financiran dragon 2 pa ie ogromno placala nasa
zlobniCO2
# 13.07.2018 ob 13:00
dve karti prosim¨!
Kazalo