Odkar je na začetku meseca ustvaril svoj profil, je Hawking pridobil že več kot 1,1 milijona oboževalcev in sledilcev na Facebooku. Foto: Facebook
Odkar je na začetku meseca ustvaril svoj profil, je Hawking pridobil že več kot 1,1 milijona oboževalcev in sledilcev na Facebooku. Foto: Facebook

Potem ko je v petek britanska kraljica Elizabeta II. prvič "tvitnila", je na družbenih omrežjih postal dejaven še njen rojak, britanski fizik, astrofizik, matematik in kozmolog Stephen Hawking. Slavni znanstvenik, ki se je družbenemu omrežju sicer pridružil že 7. oktobra, je v petek s svojimi več kot milijon sledilci delil spodnje vrstice:

"Vedno sem se spraševal, zakaj vesolje obstaja. Čas in prostor bosta mogoče za vedno ostala skrivnost, vendar to ni nikoli ustavilo mojega iskanja. Vezi med nami so se neskončno okrepile in sedaj, ko imam priložnost, bi rad to pot delil z vami. Bodite radovedni. Vem, da sam večno bom," se glasi njegov prvi zapis na Facebooku.

(Medicinski) fenomen Hawking
Hawking že od dvajsetih let življenja trpi za boleznijo gibalnih nevronov, imenovano amiotrofična lateralna skleroza (ALS), ki ga je skoraj povsem ohromila. Govori s pomočjo sintetizatorja govora. Tako seveda ne preseneča, da je tudi sam s pomočjo svojih otrok podprl "viralni" izziv polivanja z mrzlo vodo, s katerim so zbirali sredstva za raziskovanje omenjene bolezni.

Kot je 72-letni Hawking povedal v priloženem videu, bi se z mrzlo vodo polil tudi sam, a je lani prebolel pljučnico in to ne bi bila ravno pametna poteza. Dejstvo, da z boleznijo živi že več kot 50 let, je tako kot Hawking sam pravi fenomen, saj večina pacientov po diagnozi ALS-ja umre v nekaj letih.