Darilno pogodbo je treba priglasiti davčnemu organu. Foto: MMC RTV SLO
Darilno pogodbo je treba priglasiti davčnemu organu. Foto: MMC RTV SLO

Zanima me, ali je v primeru darilne pogodbe (npr. mati z darilno pogodbo prepiše delnice na hčer) hči pri prodaji delnic dolžna plačati davek? Če da, kakšen odstotek?




Če vas zanima, kakšen davek plača hči ob morebitni nadaljnji prodaji delnic, pa je treba upoštevati, da gre v takem primeru za običajno odsvojitev delnic, ki je podvržena plačilu davka od dobička iz kapitala, pri čemer velja zaradi načina pridobitve delnic posebnost, da osnovo za obračun davka predstavlja razlika med vrednostjo delnic v trenutku, ko jih hči proda, in vrednostjo delnic v trenutku, ko jih je pridobila mati (in ne v trenutku, ko jih je na podlagi darilne pogodbe pridobila hči).

Davek od dobička iz kapitala znaša za dobiček iz kapitala, ki je bil odsvojen prej kot v petih letih od pridobitve 20 odstotkov dobička (to je razlike med ovrednoteno nabavno vrednostjo in prodajno vrednostjo), v petih do desetih letih 15 odstotkov dobička, v 10 do 15 letih 10 odstotkov dobička, v 15 do 20 letih 5 odstotkov dobička, za dobiček iz kapitala, ki je odsvojen po 20 letih od pridobitve, pa ni posebnega davka.