Foto:
Foto:
Slovenija naj bi po optimističnem scenariju evro lahko prevzela leta 2007.
Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari.

Banka Slovenije je še napovedala zmerno gospodarsko rast, saj naj bi medletna stopnja rasti letos in prihodnje leto znašala 3,8 odstotka, v letu 2006 pa 4 odstotke.

Gaspari: Evro z začetkom leta 2004
Glede prevzema evra je guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari povedal, da bi po tem scenariju evro lahko prevzeli z začetkom leta 2007. Izguba možnosti za vstop leta 2007 pomeni izgubo te možnosti za več let naprej, je še dodal Gaspari.

Gaspari meni, da se je treba na zunanje vplive, kot so vse višje cene nafte, pravočasno odzvati in zmanjšati njihove vplive na gospodarsko rast, inflacijo in tekoči račun, kot tri najbolj pomembne pokazatelje stabilnosti gospodarstva. Hkrati pa je po njegovih besedah treba poskrbeti za notranje vplive. Vse politike morajo delovati usklajeno, pri čemer v centralni banki računajo tudi na nadaljevanje strukturnih reform za povečanje konkurenčnosti.

Primanjkljaj okoli enega odstotka BDP-ja
Slovenija ima trenutno zmeren primanjkljaj, kljub uravnoteženosti v prvi polovici letošnjega leta pa letos in v naslednjih letih napovedujejo primanjkljaj tekočega računa okoli enega odstotka bruto domačega proizvoda. Ta se bo v letu 2005 verjetno še poslabšal, nato pa se bo začel postopoma izboljševati. Glavni razlog za to je višja rast realnega uvoza kot izvoza (zaradi večjega domačega trošenja in investicij), stabilizacija tolarja in nekoliko slabši pogoji menjave, ki se bodo počasi začeli izboljševati.