Foto:
Foto:

Pravilnik, ki je usklajen z lani sprejetimi spremembami zakona o policiji, določa izvajanje pooblastil v zvezi z določanjem razvojnih, organizacijskih, kadrovskih in drugih usmeritev za delo policije. Določa tudi usmerjanje, poročanje in nadzor nad izvajanjem nalog policije.

Novi pravilnik daje notranjemu ministru možnost, da policiji naloži sprejetje posebnih ukrepov, če ugotovi, da je zaradi varnostnih razmer to potrebno. V tem primeru lahko policija samostojno pripravi načrt, s katerim opredeli način reševanja posamezne zadeve.

Od načrtov do poročanja
Pravilnik določa vsebino srednjeročnega načrta razvoja in dela v policiji, ob tem pa tudi časovni okvir, za katerega velja tak načrt. S pravilnikom so določene tudi vrste poročanja, ki jih mora policija izvajati v razmerju do notranjega ministra. Ministrovo pravico, da zahteva poročanje o drugih zadevah, opredeljuje zakon o policiji.

Nadzore odreja notranji minister
Odločitev o izvajanju vseh vrst nadzorov, namenu in vrsti nadzorov nad izvajanjem nalog policije je z novim pravilnikom v pristojnosti notranjega ministra.