Foto:
Foto:
Kljub negativnim izidom Bofexa so letošnji rezultati Merkurja dokaj ugodni.

Bofex še naprej ostaja v 100-odstotni lasti družbe Merkur, čeprav bi prodaja Bofexa kratkoročno močno izboljšala rezultate poslovanja Merkurja in pokrila izgubo, ki jo je v preteklih letih ustvaril Bofex.

Uprava Merkurja je presodila, da bodo dolgoročni učinki za celotno skupino ugodnejši, če bodo Bofex sanirali sami. Analiza Bofexovega poslovanja je tudi pokazala, da lahko v razmeroma kratkem času doseže pozitivne rezultate.

Predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je dejal, da je odločitev nadzornikov dobra, z dobro sanacijo Bofexa pa se lahko izboljša položaj celotne družbe.

Umik z avstrijskega trga
Uprava Merkurja se je tako odločila za umik z avstrijskega trga, saj kljub zagotovitvi potrebnih finančnih sredstev poslovanje ne dosega ciljev. V igri ostajajo prodaja podjetja Big Bang Handels v Avstriji, oddaja prostorov v najem ali pa likvidacija. Stroški umika z avstrijskega trga bodo približno 10 milijonov evrov, Merkur pa jih bo pokril tudi s prihodki od prodaje drugih finančnih naložb.

Tudi menjava direktorja
V okviru sanacije se bo zamenjal tudi direktor Bofexa. 1. novembra bo dosedanjega direktorja Borisa Krkoča nadomestil direktor slovenskega Sonyja Bojan Knuplež. Krkoč bo postal Knupležev pomočnik. Sanacija Bofexa bo obsegala racionalizacijo poslovanja, vzpostavljanje večjega nadzora nad stroški, dejavnosti za povečanje motivacije zaposlenih in okrepitev tržniških dejavnosti podjetja.