Foto:
Foto:

Kot menijo v omenjeni koaliciji, lahko z izdajo akta o začasnem zavarovanju Volovje rebri okoljski minister prepreči uničenje naravne vrednote najvišjega državnega in mednarodnega pomena.

Za rešitev edninstvenega naravnega okolja
Kot so v sporočilu za javnost zapisali v koaliciji nevladnih organizacij za Volovjo reber, jim je minister Kopač na sestanku minuli četrtek zagotovil, da bo mogoče edinstveno naravno okolje Volovje rebri rešiti pred postavitvijo vetrnih elektrarn tako, da bo pristojni državni organ na podlagi še nesprejete vladne uredbe o območjih Natura 2000 in ekološko pomembnih območij izdal negativno mnenje o občinskem lokacijskem načrtu. Dejstva pa po navedbah koalicije kažejo drugače.

"Trenutna oblast v občini Ilirska Bistrica, ki se ji mudi postaviti vetrne turbine na Volovjo reber, je pripravo lokacijskega načrta za vetrno elektrarno Volovja reber in povezovalni 110-kilovoltni daljnovod že skoraj končala. Vsa potrebna dovoljenja lahko pridobi še preden bo vlada sprejela ustrezno uredbo, ki bo formalno varovala območje, predvideno za Snežniški regijski park, za mednarodno mrežo evropske naravne dediščine Natura 2000 in za uvrstitev med nacionalna ekološko pomembna območja. Tako je prišlo do absurdne dirke s časom in lokalnimi kapitalskimi interesi, namesto da bi prostorske odločitve nacionalnega pomena sprejemali preudarno in ob tehtanju alternativ," je koalicija zapisala v sporočilu za javnost.