Foto:
Foto:
Naslovnica Teleteksta TV Ljubljana leta 1984.

Teletekst TV Slovenija je že od vsega začetka ena najlažjih in najhitrejših poti do zadnjih novic, športnih izidov, do podatkov o prireditvah, vremenu, televizijskih programih in številnih drugih koristnih informacij.

Takratna TV Ljubljana je oddajala teletekst na osnovi računalniškega sistema, ki so ga razvili slovenski strokovnjaki, in sicer na 100 straneh (brez možnosti podstrani), v popoldanskem ter večernem času.

Naslednji napredek je bil narejen novembra leta 1989, ko je nov računalniški sistem omogočil oddajanje na vsaj 700 straneh z možnostjo podstrani.
Z letošnjo tehnološko in vsebinsko prenovo so postavljeni temelji, da bo Teletekst TV Slovenija enako kakovostno in zanesljivo oddajal tudi v prihodnjih letih.

Teletekst se je rodil iz združitve dveh močnih tehnologij: (analogne) televizijske in računalniške. Za oddajanje uporablja del televizijskega oddajnega signala, ki ga običajno imenujemo vertikalni zatemnitveni interval (VBI – Vertical Blanking Interval). Televizijski sprejemniki za branje teleteksta potrebujejo dekoder, ki dekodira digitalno zakodirano informacijo.

Prve raziskave o možnosti posredovanja tekstovnih informacij s pomočjo televizijskega signala so opravili strokovnjaki BBC-ja in ITV-ja v Veliki Britaniji. V sedemdesetih letih so raziskovali možnosti zaprtega podnaslavljanja oddaj za gluhe in prišli na idejo, da bi na enak način posredovali tudi daljše tekste. Tako so leta 1976 začeli oddajanje prvih dveh teletekstov na svetu – BBC-jev Ceefax in ITV-jev Oracle. V začetku osemdesetih let se je teletekst razširil po vsej Zahodni Evropi in danes praktično ni evropske države, kjer ne bi bil kot uveljavljen vir informacij dostopen vsaj prek enega televizijskega kanala.

Slovenija (takrat še del Jugoslavije) ni pri tem prav nič zaostajala, saj ga je začela oddajati med prvimi. Tudi vsebinsko je Teletekst TV Slovenija vselej ob boku najbolj celovitim in ažurnim teletekstom na svetu.