Foto:
Foto:
Rocco Buttiglione ostaja Barrosov kandidat.

Barroso vztraja, da je Buttiglione primeren kandidat za prevzem resorja za pravosodje in notranje zadeve.

Kljub spornim izjavam italijanskega kandidata o homoseksualcih in ženskah pa Barroso ne razmišlja o novih imenih, je dejal danski evroparlamentarec Jens-Peter Bonde, ki se je udeležil Barrosovega sestanka s predstavniki strank v parlamentu.

Stranka evropskih socialistov je pred tem srečanjem napovedala, da bo prihodnjo sredo glasovala proti potrditvi Barrosove komisije, če Buttiglioneja ne bo bodisi prerazporedil bodisi ga zamenjal. Proti naj bi glasovali tudi Zeleni, ki so četrta najmočnejša politična skupina, liberalci, sicer tretja najmočnejša skupina, pa odločitve še niso sprejeli.

Barrosa trdno podpira samo najmočnejša skupina v Evropskem parlamentu, Evropska ljudska stranka. Evropski parlament mora glasovati o celotni komisiji, ne more pa zavrniti le posameznega kandidata za komisarja.

Buttiglionejevo pisno opravičilo
Rocco Buttiglione se je danes pisno opravičil za svoje sporne izjave o homoseksualnosti in vlogi žensk na zaslišanju v Evropskem parlamentu ter poudaril, da ni želel nikogar užaliti. A pripravljenosti na odstop ni nakazal, dejal je le, da bi področje načela nediskriminacije in človekovih pravic moralo biti v neposredni pristojnosti predsednika Evropske komisije.

Globoko obžalujem težave in probleme, ki so se pojavili kot posledica mojega zaslišanja na odboru za državljanske pravice. Na noben način nisem želel užaliti čustev kogar koli, še posebej ne žensk in homoseksualcev. Besede, nabite s čustvi, kot je beseda greh, se v politični razpravi verjetno ne bi smele pojaviti, je v pismu zapisal Buttiglione, ki je prepričan, da do navzkrižja med njegovimi prepričanji in dolžnostmi pri delu v Evropski komisiji ne bo prišlo.