Foto:
Foto:

Slednji bo izboljšal preglednost in pravičnost plačevanja bolnišnic za opravljene storitve ter spodbujal bolj racionalne in učinkovite obravnave bolnikov. Omenjeni sistem je bil v bolnišnice vpeljan v okviru projekta razvoja upravljanja sistema zdravstvenega varstva, ki poteka pod okriljem ministrstva za zdravje.

Ministrstvo za zdravje bo imelo tako boljši pregled nad tem, kje so potrebe največje, in bo temu ustrezno lahko preusmerilo sredstva za obravnavo nujnejših primerov. S tem se bodo po naravni poti uravnavale čakalne dobe, vendar ne na škodo bolnikov.

Obravnave poenotene za vse bolnišnice
Sistem razvrščanja obravnav v skupine primerljivih primerov, ki predstavlja osnovo za razporejanje sredstev med izvajalce na področju akutnih bolnišničnih obravnav, omogoča različne cene v isti specialnosti, vendar poenoteno za vse bolnišnice. Tako bo vsaka obravnava plačana glede na zahtevnost posega in dejansko opravljene storitve.

Glavna prednost novega načina razporejanja sredstev v sistemu zdravstvenega varstva je ta, da postavlja v središče potrebe uporabnikov zdravstvenih storitev. Z uvajanjem sprememb pri razporejanju sredstev tudi na drugih nivojih zdravstvenega varstva, zlasti osnovni in specialistični, in spodbujanjem sodelovanja med zdravniki na različnih nivojih, pa se bo izboljšala tudi celostna zdravstvena obravnava bolnika za posamezen primer. Uvajanje enotnih standardov pa prinaša koristi tudi za zdravnike.