Podobno Stradivarijevo violino, ki so jo ukradli nepridipravi, je bila lani prodana za 2,3 milijona ameriških dolarjev na eni izmed dražb. Foto: EPA
Podobno Stradivarijevo violino, ki so jo ukradli nepridipravi, je bila lani prodana za 2,3 milijona ameriških dolarjev na eni izmed dražb. Foto: EPA

Violino, vredno milijon ameriških dolarjev, so po poročanju spletne strani UT Sand Diego nepridipravi ukradli v ponedeljek. Lastnika 300 let stare violine so ohromili z električno pištolo, potem ko se je vračal z nastopa v predmestju Milwaukeeja. Po poročanju Musical America gre za isto violino, katero sta si v svoji karieri lastila poljski violinist Karol Lipinski (1790 - 1861) in v Sloveniji rojeni Giuseppe Tartini (1692 - 1770).

"Upamo, da bo nagrada pomagala k vrnitvi neprecenljivega kulturnega blaga, v katerem bi lahko še leta uživala kulturna skupnost Milwaukeeja in sveta," je izjavil predsednik in izvršni direktor Simfoničnega orkestra iz Milwaukeeja Mark Niehaus.

Vrednost violine sicer ni bila nobena skrivnost. Kot je še poročala spletna stran Musical America je Almond za njo ustvaril spletno stran in vodil zelo javno (in uspešno) kampanjo na Kickstarterju, s pomočjo katere je želel zbrati sredstva za snemanje prejšnje poletje.

Violino, ki je znana tudi pod imenom Lipinski Stradivariu, so izdelali leta 1715. Prepoznavna pa je po edinstvenih potezah na hrbtni strani. A sama violina ni pripadala Almondu, temveč anonimnežu, ki je violino posodil. Ukradena violina je ena izmed 600 obstoječih violin, viol in violončel, ki jih je izdelal italijanski izdelovalec violin in drugih godalnih instrumentov Antonio Stradivari.