ThothXTower - znanstvena fantastika ali kmalu resničnost? Foto: Thoth Technology
ThothXTower - znanstvena fantastika ali kmalu resničnost? Foto: Thoth Technology

Namesto da bi v vesolje pošiljali rakete, raje zgradimo zares visoko dvigalo, so si zamislili zaposleni pri podjetju Thoth Technology, ki želijo popolnoma spremeniti način potovanja v vesolje. Dobili so že odobritev patenta iz ZDA in Velike Britanije, tako da so še korak bližje postavitvi dvigala, ki bi astronavte popeljal v stratosfero. Kanadčani predvidevajo, da bo izjemno visok stolp, ki so ga poimenovali ThothXTower, napihljiva samostoječa struktura z električnim dvigalom, ki se bo dvigal kar 20 kilometrov nad tlemi.

Kanadčani vidijo same koristi
"Astronavti bi se 20 kilometrov visoko povzpeli z električnim dvigalom. Z vrha stolpa bi nato vesoljska plovila poletela v orbito, na vrh stolpa pa bi se vračala, če bi morala natočiti gorivo ali opraviti nov polet,"
je dejal idejni vodja projekta Brendan Quine, ki je prepričan, da je raketna tehnika "izjemno neučinkovita", saj bi "vesoljsko dvigalo" porabilo mnogo manj energije. "Rakete so velike porabnice energije, saj se morajo med letom bojevati proti gravitacijski sili."

Dodal je, da je ena glavnih ovir za razmah vesoljskega turizma visoka cena takšnega potovanja. "Naš stolp bi to lahko spremenil, saj v nasprotju z raketami ne zahteva veliko energije, poleg tega pa je tudi do okolja prijaznejši," je dodal v pogovoru za Guardian.

Za tretjino nižji stroški?
Ob običajni izstrelitvi rakete z Zemlje vesoljsko plovilo najprej navpično leti med 15 in 25 kilometri, nato pa začne odmetavati različne dele, najpogosteje v ocean. Med zadnjo stopnjo, ko vstopi v vesolje, začne leteti vodoravno. Z omenjenim dvigalom pa ne bi bili več potrebni navpično dvigovanje in odmetavanje delov. "Pri našem konceptu se vzpnete s pomočjo elektrike, nato pa vstopite v vesoljsko letalo, ki je podobno običajnemu potniškemu letalu, in vzletite vodoravno." S tem bi stroške potovanja v vesolje znižali za tretjino. Mimogrede, stolp bi bil več kot 20-krat višji od do zdaj najvišje stavbe, Burdž Kalife v Dubaju.

O podobnih idejah se govori že vrsto let, a do zdaj nihče ni našel materiala, ki bi lahko zdržal takšno višino. Kanadčani so to težavo rešili s tem, da so si zamislili izredno visoko dvigalo, ki bi segalo vse v stratosfero in bi bilo izdelano iz ojačanih materialov, na vrhu pa bi imelo neke vrste vzletno-pristajalno stezo. Stolp bi lahko v prihodnje uporabljali tudi za pridobivanje vetrne energije in komunikacijo, po Quinovih trditvah pa bo dvigalo odprto tudi za turiste, ki bodo lahko tako doživeli vesolju podobne razmere, a pod vplivom gravitacije.