Zanimivosti
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
Proti depresiji si lahko pomagamo z aktivnostjo. Foto: EPA

Dodaj v

23. januar najbolj depresiven dan

Znanstveniki so ga izračunali s posebno formulo
23. januar 2006 ob 17:27
Cardiff - MMC RTV SLO

Prvi dan četrtega tedna v januarju naj bi bil najbolj depresiven dan leta, je v svoji raziskavi ugotovil neki velški psiholog.

Cliff Arnall je skupaj s sodelavci letos že drugič raziskoval vplive številnih pojavov, ki so značilni za januarsko obdobje in pri ljudeh povzročajo otožnost in potrtost. Tako je bil lani najbolj depresiven dan 24., letos pa 23. januar.

Znanstveniki so do tega izračuna prišli s posebno formulo, v kateri so upoštevali: slabe vremenske razmere, značilne za januar, zadolženost, ki sledi nakupovanju daril v prednovoletni mrzlici, čas, ki je minil od božiča, neizpolnjene prednovoletne obljube in pomanjkanje motivacje. Vse to naj bi po njihovem mnenju povzročalo depresijo.

Vendar pa so znanstveniki dodali, da nam lahko aktivnost zmanjša slabo počutje v teh dneh ter nas odvrne od slabih misli. To so dokazali prav s to raziskavo, saj se je kar 63 dostotkov sodelujočih, starih od 25 do 34 let, ki so bili aktivni, počutilo bolje oziroma manj depresivno kot tisti, ki med raziskavo niso bili aktivni.

Arnall je še dodal, da ohranjanje psihične in telesne kondicije pomaga nam in naši okolici dvigniti samozavest.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo