Medtem ko bomo v Sloveniji in v Evropi v nedeljo urine kazalce premaknili za eno uro nazaj za pol leta, bodo v Rusiji to storili za stalno. Foto: Reuters
Medtem ko bomo v Sloveniji in v Evropi v nedeljo urine kazalce premaknili za eno uro nazaj za pol leta, bodo v Rusiji to storili za stalno. Foto: Reuters
Sonce
Jeseni in pozimi moramo kar najbolje izkoristiti sončne žarke. Zimski čas je namreč bolj zdrav od poletnega, saj je za t. i. notranjo uro svetlo jutro pomembnejše od svetlega večera. Foto: MMC RTV SLO

Med državljani premikanje ure ni bilo ravno priljubljeno, zato so se odločili, da to odpravijo.

Leta 2011 je takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev sprejel ukrep, s katerim so v Rusiji uvedli trajen poletni čas, saj naj bi prestavljanje ur motilo bioritme ljudi. Prav tako je 11 časovnih pasov na ruskem ozemlju zreduciral na devet.

A trajni poletni čas številnim Rusom ni bil ravno všeč, še posebej zaradi zgodnejšega vstajanja v temna zimska jutra. Zmanjšanje števila časovnih pasov pa je celo sprožilo proteste na vzhodnem polotoku Kamčatka.

Julija letos pa je Putin, ki je znan po tem, da se redkokdaj zjutraj pojavi v javnosti, podpisal zakon, s katerim se bo vrnil zimski čas, a kar za trajno.

Ponovne časovne spremembe so še enkrat razjezile Ruse, a jih zdravstveni strokovnjaki pomirjajo, da uvedba zimskega časa ne bo imela posledic. "Temna jutra imajo slabši vpliv na ljudi kot temni večeri," je povedal vodja Aleksander Kalinkin iz ruske zvezne agencije za medicino in biologijo.

Javnomnenjska raziskava državnega inštituta VTsIOM je pokazala, da 39 odstotkov vprašanih podpira spremembo na zimski čas, medtem ko ji 17 odstotkov nasprotuje. 40 odstotkom pa je vseeno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemci želijo le poletni čas

Premik ure je v številnih državah predmet razprave, tudi v Nemčiji. Večina Nemcev nasprotuje premiku ure in bi raje vedno imeli poletni čas. Nedavna javnomnenjska raziskava je pokazala, da 71 odstotkov Nemcev meni, da je premik ure odveč in bi ga najraje odpravili, le 27 odstotkom pa se zdi smiseln, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Skoraj vsak četrti Nemec je v raziskavi navedel, da čuti posledice premika ure. Številni tožijo, da se po tem težje zberejo, so utrujeni ter imajo težave s spanjem. Dvanajst odstotkov tistih, ki so omenili, da imajo težave, ima celo težave z depresijo.

Zdravnica Elisabeth Thomas je sicer pojasnila, da je zimski čas bolj zdrav od poletnega, saj je za t. i. notranjo uro svetlo jutro pomembnejše od svetlega večera. Jeseni in pozimi moramo zato kar najbolje izkoristiti sončne žarke, besede zdravnice še povzema dpa.