Letalska družba Air India je nad Mont Blancom pred pol stoletja izgubila dve svoji letali. Foto: EPA
Letalska družba Air India je nad Mont Blancom pred pol stoletja izgubila dve svoji letali. Foto: EPA

Mladi Francoz je dragulje našel med vzponom na ledenik Bossons - zagledal je kovinsko škatlo, v njej pa nato odkril majhne vrečke, polne smaragdov, safirjev in rubinov, z napisom "Made in India".

Alpinist je zbirko draguljev, smaragdov, safirjev in rubinov v začetku meseca predal policiji v mestu Bourg-Saint-Maurice.

"Gre za poštenega mladeniča, ki je zelo hitro razumel, da to pripada nekomu, ki je umrl na ledeniku," je pojasnil šef tamkajšnje policije Sylvain Merly. "Lahko bi jih obdržal, a jih je raje prinesel na policijo," je dodal.

Dragulji z letala Air India?
Njihovo vrednost je lokalni draguljar ocenil na 130.000-246.000 evrov, francoska policija pa domneva, da so se na Bossonsu najverjetneje znašli po strmoglavljenju enega izmed dveh indijskih letal pred približno pol stoletja

Nad Mont Blancom sta namreč leta 1950 in 1966 strmoglavili letali indijske letalske družbe Air India. V prvi nesreči je umrlo 58 ljudi, v drugi pa 177, vse od takrat pa alpinisti na tem območju redno odkrivajo letalske dele, prtljago in celo človeške ostanke.

Francoske oblasti bodo zdaj vzpostavile stik z indijskimi in poskušale najti lastnika. Če to ne bo uspelo, "člen zakona določa, da jih lahko vrnemo alpinistu", je pojasnil Merly.