Stewart je s svojim prispevkom na račun medijskega pokrivanja neurja Juno spet briljiral. Foto: Daily Show
Stewart je s svojim prispevkom na račun medijskega pokrivanja neurja Juno spet briljiral. Foto: Daily Show
Izpraznjene police newyorških trgovin. Foto: Reuters
Juno na Manhattnu. Foto: Reuters
Pogled z zraka na "paralizirano" mesto. Foto: Reuters

Ali, kot je v sarkastičnem prispevku na Daily Showu povedal Jon Stewart, očitno še edini, ki je ohranil trezno glavo: "Vse se je začelo, ko so naše mestne oblasti prejele novico, za katero so upale, da je nikdar ne bodo slišale - da bo snežilo. Na severovzhodu. Januarja."

Materiala so imeli Stewart in drugi komiki nedvomno dovolj, saj take histerije, kot so jo oblasti in mediji zganjali pred Junom, "viharjem vseh viharjev", New York ni videl že dolgo. Sneg je v torek res zapadel, a le 20 centimetrov, medtem ko so se Newyorčani zabarikadirali v svoja stanovanja z zalogami hrane in vode za vesoljni potop, na družbenih omrežjih pa objavljali selfieje iz postelje, zaviti v kup odej in s preplašenim pogledom, uperjenim proti oknu.

Dolge vrste pred črpalkami
Pred supermarketi in bencinskimi črpalkami so se pred torkom vile dolge vrste, za New York so izdali prepoved potovanj, župan Bill De Blasio pa je na tiskovni konferenci meščanom zabičal, da bodo ceste rezervirane "samo za reševalna vozila".

"Blizzapocalypsegeddon '15," je Stewart neimpresionirano označil dogajanje zadnjih dni, potem ko je ugotovil, da "naše krasno mesto še vedno - stoji". Pri Daily Showu so nato celoten prvi del oddaje posvetili zasmehovanju medijev, vključno s CNN-om, ki si je za potrebe snežne apokalipse omislil "viharomobil", ob svojih reportažah pa objavljal nore grafike in posnetke svojih novinarjev v snegu. "Viharomobil? Umiri se, Batman, gre samo za ford explorer," je pripomnil Stewart.

Zgodovinsko neurje
Satirik, znan po neusmiljenem privijanju tako politikov kot medijev, je sedmi sili položil na srce, da ko vidijo, da so se razmere spremenile, naj pozornost raje preusmerijo v severnejše kraje, kjer "je dejansko snežilo", kot da se kot pijanec plota držijo histeričnega medijskega govora.

Stewart ni bil edini, ki so se mu zdela svarila pred "snežno apokalipso" pretirana - pri roganju so se mu pridružili še kolegi Conan O'Brien, Jimmy Kimmel in David Letterman, ki so v svojih oddajah dodobra "napičili" panične poročevalce. "Zgodovinsko neurje je nad ZDA. Ogromna nevihta udriha po severovzhodu. Vremenoslovci pravijo, da ljudje niso videli toliko belega že vse od oskarjevskih nominacij prejšnji teden," se je pošalil O'Brien.

Letterman pa: "Pomembno vprašanje, ki si ga zastavljajo vsi Newyorčani, je, kako si bodo ob metru snega lahko do njih utrli pot kitajski dostavljavci hrane."

Strahovi so bili odveč. Kitajski dostavljavci so imeli relativno prosto pot, mediji pa so tudi po tem, ko se je "vihar desetletja" izkazal za malo močnejši pršič, še vedno objavljali "nore" in "divje" fotografije zasneženega New Yorka ter "time lapse" posnetke sneženja "Juno v 68 sekundah".