Sarah Brightman je zapela tudi na odprtju olimpijskih iger v Pekingu leta 2009, ob njej pa je bil tudi kitajski pevec Liu Huan. Foto: EPA
Sarah Brightman je zapela tudi na odprtju olimpijskih iger v Pekingu leta 2009, ob njej pa je bil tudi kitajski pevec Liu Huan. Foto: EPA

52-letna sopranistka je pred mesecem dni obiskala Rusijo, kjer ji je medicinska komisija že odobrila kozmonavtski trening v vadbenem centru na obrobju Moskve, a njen tiskovni predstavnik in predstavniki družbe Space Adventures, ki organizira potovanja v vesolje, uradnih izjav še niso podali.

Brightmanova bo tako šele prva zasebna potnica v vesolje po letu 2009, ko se je tja odpravil kanadski milijonar in ustanovitelj cirkusa Cirque du Soleil, Guy Laliberte, ki je tam preživel 12 dni, s seboj pa je vzel tudi rdeči nosek.

Pevka z izrednimi vokalnimi sposobnostmi je bila poročena s skladateljem Andrewom Lloydom Webbrom, v 80. se je začela prebijati na glasbene lestvice, ko je klasično glasbo približala širšim množicam, nastopila je v Fantom v operi, v srca oboževalcev pa se je vrezala z duetom Time To Say Goodbye, v katerem je moči združila s slepim pevcem Andreo Boccellijem.

Treba je seči precej globoko v žep
Možnosti za turistične obiske vesoljske postaje so bile zdaj sicer redkejše, saj se je upokojila flota ameriških raketoplanov, kar pomeni, da je Sojuz postal edino vesoljsko plovilo za pot na ISS, ki ga morajo uporabljati astronavti.

A ruske oblasti načrtujejo, da bodo leta 2015 na ISS poslale dvočlansko posadko, kar pomeni, da se bo sprostil en sedež za zasebnega potnika v Sojuzu, ki ima tri sedeže. Rusija je na ISS sicer odpeljala sedem zasebnih potnikov - prvi je bil leta 2001 ameriški bankir Dennis Tito - vsi pa so za potovanje morali seči precej globoko v žep, saj so odšteli približno 30 milijonov ameriških dolarjev.