Aplikacija je hitro postala priljubljena po vsem svetu. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Aplikacija je hitro postala priljubljena po vsem svetu. Foto: freedigitalphotos.net
Spletne zmenkarije so se z računalnikov preselile na pametne telefone. Foto: freedigitalphotos.net
Katy Perry
Aplikacija je postala priljubljena tudi v Hollywoodu. Foto: EPA

Aplikacija, ki ima v tem hipu več kot deset milijonov uporabnikov po celem svetu, je vedno bolj priljubljena v Sloveniji. Je izgovor za vse ljudi, ki jih ubijajo dolgi delovniki, da se le z nekaj pomiki po prenosnem telefonu približajo moškemu ali ženski svojih sanj. Pomembna je tudi oddaljenost, kajti aplikacija izbira fotografije tistih uporabnikov, ki so si geografsko blizu.

Če je uporabniku nekdo všeč, premakne njegovo fotografijo v desno in ga s tem umesti na seznam ljudi, ki "so mu všeč". Profili, ki uporabnikom niso všeč, so potisnjeni na levo stran prenosnega telefona (in iz tega izhaja tudi spletna šala, pri kateri je v ospredju fotografija pevke Beyoncé in vrstice iz njene skladbe Irreplaceable - "To the left, to the left" oz. "Na levo, na levo"). Zavrnjeni nikoli ne ve, kdaj je bila postavljena na levo.

"Naša vizija je bila, da olajšamo ljudem način, kako se lahko spoznavajo," je dejal eden izmed soustvarjalcev aplikacije Sean Rad. "Vse postavimo na 'trg' in uporabniki se odločijo, koga bi radi spoznali ali ne. Najprej smo aplikacijo preizkusili med študenti, kajti prav oni so v življenjskem obdobju, ko se ljudje najbolj povezujemo med sabo."

Stalnica v popkulturi
Ikone popkulture so ga začele hitro promovirati. Pevka Katy Perry je priznala, da ga uporablja od prekinitve zveze s pevcem Johnom Mayerjem. Njena stanovska kolegica - srečno poročena - Lily Allen je priznala, da uporablja aplikacijo, saj jo zanima "kaj ponuja".

"Moja prijateljica v Londonu se je noro zaljubila na zmenku, na katerem je pristala zaradi Tinderja. Sem neverjetno ljubosumna. Vsi, ki jih poznam v Londonu, so na tej aplikaciji," je dejala avstralska pevka Natalie Imbruglia. Po drugi strani pa koncerti Il Divo na zadnji turneji le redko minejo brez pripomb članov, da tudi njihov pevec Carlos Marin uporablja to aplikacijo.

Kritike in nevarnosti uporabe
Rad poudarja, da so ciljna populacija te aplikacije samski, stari med 18 in 35 let. "Na njej lahko iščete zmenek, kratko razmerje ali samo prijatelja," je dodal Rad. Ob tem pa je zavrgel kritiko, da Tinder samo površno spodbuja priložnostni seks in neuspešna razmerja. "Res je, da je pomembna zunanjost, toda saj smo ljudje, kajne? Prvi vtis šteje," je prepričan Rad.

Prav v teh dneh je britanski Metro poročal, da je bila ženska po srečanju z moškim, ki ga je spoznala prek Tinderja, skupinsko posiljena. Detektiv, ki preiskuje njen primer, je za Metro izjavil, da se ljudje na podobnih straneh za zmenkarije ne predstavljajo vedno s pravo fotografijo. "Priporočam, da se ljudje, ki se spoznajo v virtualnem svetu, v živo spoznajo na javnih krajih," je dodal.

Dodatno mero nasprotovanja aplikaciji so sprožili tudi dogodki v mestecu Hull, ki so ga tamkajšnji časniki razglasili za prestolnico sifilisa Yorkshira. S prstom pa so pokazali prav na Tinder, ki po njihovih izsledkih spodbuja nezaščitene spolne odnose.